BDC Marrondag 2021, een ophaal event

Traditionele Marron gerechten

Consuela C. Maai, de eigenaresse van BDC Saamaka Gangasa, houdt zaterdag 9 oktober een ophaal event in verband met Marrondag. In gesprek met Dagblad Suriname vertelt Maai, dat zij en haar familie vroeger altijd naar de Palmentuin gingen om de Dag der Marrons te vieren. Vanaf ze begon met haar eigen onderneming, houdt ze kleine activiteiten thuis voor haar klanten, gezien haar onderneming nog op huisvlijt niveau is.

“Het was voorheen meestal een open dag. De mensen werden op de hoogte gesteld van alles wat we zouden maken en ze konden zonder bestelling ook langs lopen. Maar, dit jaar is het een ophaal event, we kunnen niet teveel in voorraad maken.”

Maai is in 2015 gestart met haar onderneming, in 2016 is zij zich meer gaan focussen op traditionele gerechten. Ze heeft van haar moeder en grootmoeder geleerd om de traditionele gerechten te bereiden. “Mijn moeder heeft het van haar oma geleerd en alles bijeen geschraapt, zijn de recepten herzien, bij sommige dingen wordt een moderne twist aan toegevoegd. Maar ze zijn nog steeds puur traditioneel.”

Maai heeft zaterdag 9 oktober gerechten zoals kokonotto alisie met zoute vis (rijst gekookt met kokosmelk op smaak met zoute vis erbij); Apiti met pingo (Aviingi soep, soep gemaakt van wildvlees met bittere cassave balletjes); adandamataka (een aviingi soort waarvan de basis kokosmelk is, er gaat rijst met pindaballetjes erin) en nog veel meer. Verder heeft Maai ook ‘bodido’ op de lijst, dat is een drank gemaakt van kokosmelk en pinda met tapioca balletjes).

Maai stelt, dat ze haar activiteiten bewust heeft gepland op 9 oktober. “Ik had het gevoel dat er een lockdown zou zijn op 10 oktober.” Ze geeft aan, dat ze de lockdown goed vindt, omdat de mensen niet luisteren. “Er zijn heel veel mensen die gaan feesten, ondanks het niet mag. Corona is er, we moeten leren leven ermee. Het gaat niet gepaard met feesten, wel met afstand houden, geen drukte, vandaar dat we het ook op een ophaal event houden.”

SK

error: Kopiëren mag niet!