Foetoenakaba: dorp is een bezoek waard

Het dorp Foetoenakaba ligt aan de Boven-Surinamerivier ongeveer twee uur varen vanuit Atjoni. Eind 19de eeuw werd het gesticht door een deel van de Dombi-lo. Daarvoor bleven de mensen van de Dombi-lo in één dorp. De dorpen Botopasi, Abenaston en Pikin slee zijn zusterdorpen van Foetoenakaba. Het dorp heeft een populatie van ongeveer 300 inwoners en beschikt over een basisschool. Er is wel stromend water, maar elektriciteit is niet 1×24 uur beschikbaar. 

Leven in het dorp 

Het is een christelijk dorp waar de leer van de Evangelische Broedergemeente voorheen overheersend was. Heden ten dage is het 100% Volle Evangelie. Er is een  kerkgebouw van deze gemeente in het dorp. Je kan zeggen dat dit dorp volledig wordt beheerst door de leer van de Volle Evangelie. Alle traditie- en cultuuruitingen die niet in lijn staan met de leer van de Volle Evangelie zijn uit den boze. Het dorp is ook verdeeld in wijken. Er is geen centrale dede oso. De kerkbel wordt geluid wanneer iemand is overleden of bij het aankondigen van kerkdiensten.

 

De bewoners van het dorp leven van de jacht, visvangst, houtkap en het toerisme. Een aantal mensen heeft werk bij de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Sport en Transport Communicatie en Toerisme en bij de Medische Zending. 

Het dorp biedt schoonheid en natuur waar bezoekers heerlijk kunnen ontspannen. In Foetoenakaba kan een bezoeker zelf in het bos wandelen of met een gids. En natuurlijk lekker zwemmen in de rivier. Het is een van de goed georganiseerde en schoonste dorpen in het Boven Surinamegebied. 

VP 

error: Kopiëren mag niet!