Albina bruist van handel en toerisme – Covid-19 lijkt niet te bestaan in het oosten van ons land

Een bezoek aan Albina, het grensstadje en hoofdplaats van Marowijne, doet de ogen fronsen van velen. De bedrijvigheid en drukte zorgen ervoor dat wegen langs de oever van de Marowijnerivier haast onbegaanbaar zijn. Vanuit de wegen is Saint Laurent, ook bekend als Frans sey, goed te zien.

Ontelbare boten liggen aangemeerd. Enkele tientallen varen heen en weer. Het lijkt wel voor 2020. Covid-19 lijkt maar niet te bestaan. Op een enkele mondkap na wordt geen enkele maatregel in acht genomen.

De politie en leger kijken toe. De menigte is veel te groot. Zowel lokale bewoners en Fransen alsook Brazilianen zijn druk doende inkopen te doen, te laden en te lossen. Na een drop gedurende eerdere perioden van het jaar, bruist Albina van bedrijvigheid. 

De operatie Gran Mati ofwel ‘grote vriend’ is onlangs gestart in Albina. Het ministerie van Defensie gaat samen met het Bureau Eenheid deze civiel militaire operatie, uitvoeren. Het project zal een terugkerend karakter hebben. Het ligt in de bedoeling om het jaarlijks een tot twee keer uit te voeren. Dinsdag werd aanvang gemaakt in Albina op de VOJ-school. De school wordt gedeeltelijk opgeknapt, als onderdeel van het project. Het ministerie gaat ook onder andere de lokale gemeenschap van medische voorlichting voorzien. Donderdag en vandaag wordt er ook gevaccineerd tegen het Covid-19 virus.

error: Kopiëren mag niet!