De Heilige Geestkerk in Waldeck

De Rooms Katholieke heer Charles Chang meldt: “In Nieuw-Nickerie staat de St.-Jozefkerk, bekend om haar driehoekige bouwvorm. Dit alom bekende godshuis bevindt zich in de gelijknamige straat, de St.-Jozefstraat. Nickerie heeft nog een kerk waar niet veel mensen buiten het district weet van hebben.”

De Heilige Geestkerk

“De Heilige Geest staat in het plaatsje Waldeck. Om er te komen wordt de Doerga Shawstraat helemaal uitgereden, richting Zeedijk. De straat gaat dan over in de Graderweg. Op gegeven moment zie je de lokale politiepost aan je rechterhand. Gelijk na deze kleine post volgt een kruising met de St.-Theodorusweg, die nu Nabidjan Sardhastraat heet. Sla rechtsaf en niet ver van de hoek kom je De Heilige Geestkerk tegen.”

Glanzend

“Het kleine gebouw met een toren is niet alleen mooi, maar zit ook goed in de verf. Het altaar, de zitbanken en andere houten delen glimmen van de doorzichtige vernislaag. In het plafondloos gebouw, waar je direct tegen de dakbedekking aankijkt, kunnen circa zestig personen plaatsnemen (pre-Covid). De wind van buiten ondersteunt de ventilatoren voor de koeling. Maar hierdoor stromen ook alle straatgeluiden naar binnen. Een tractor bij de school aan de overkant en een auto met keiharde muziek storen zich aan God noch gebod.”

Rozenkrans

“Elke zondag tegen 10 uur begint een groepje met het rozenkransgebed. Een half uur later staat de priester achter het altaar. De ene keer is het pater Agustinus, de andere keer pater Kristoforus die de dienst afwisselend leiden. Beide geestelijken komen uit Indonesië.”

Symbool

“Voor een kleine kerk als De Heilige Geest heeft deze veel details. De kruisweg uitgesneden in hout roept bewondering op. Mooi is ook het symbool van de Heilige Geest die hier niet mag ontbreken vanwege de naam. Wat wel ontbreekt is dievenijzer; in deze kerk wordt de dienst uitgevoerd zonder geluidsinstallatie. De meeste bezoekers aan Nickerie keren op de zondag terug naar Paramaribo. Doe dit dan iets later en probeer nog een heilige mis mee te maken in Waldeck. Spijt zul je zeker niet krijgen, voor zowel je ogen als je innerlijke geest.”

HD

error: Kopiëren mag niet!