Sergio Sabajo nieuwe kapitein Powakka

De 41-jarige Sergio Sabajo is zondag 3 oktober aangewezen als de nieuwe kapitein van Powakka in het district Para. Dit werd zondag bekrachtigd door een goedbezochte dorpsvergadering. Het nieuw dorpshoofd neemt over van Patricia Sabajo, die in februari 2016 dorpshoofd werd. De culturele inwijding van de nieuwe kapitein zal op 4 december plaatsvinden.  

Het dorpshoofd kan gekozen worden middels een verkiezing of middels een aanwijzing. De dorpsbewoners wilden hun kapitein op traditionele wijze uitkiezen en hebben dit middels een aanwijzing gedaan. Vanwege de huidige Covid-pandemie heeft er een aanpassing plaatsgevonden.

De aanwijzingscommissie heeft in zes dagen tijd de dorpsbewoners huis aan huis bezocht om hun voordrachten aan te horen, vergezeld door toehoorders van OSIP (Organisatie van de Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica) en VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname). 

De dorpsvergadering werd bijgewoond door onder andere bestuursleden van de VIDS, OSIP, Cylene France, waarnemend directeur van het Bureau VIDS. Vanuit het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport was Loreen Jubitana, directrice van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen aanwezig.

Sergio Sabajo zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat het heel goed aanvoelt om het nieuw dorpshoofd te zijn. Sabajo geeft te kennen dat hij heel positief kijkt naar de komende periode als kapitein van het dorp. “Ik weet dat het geen makkelijke job is, maar samen met het bestuur en de gemeenschap zullen we Powakka op grotere hoogte brengen.”

SK

error: Kopiëren mag niet!