President Santokhi: “Fossiele energie blijft belangrijk komende decennia”

De overstap van traditionele naar hernieuwbare energie gaat niet direct. Dit stelde president Chandrikapersad Santokhi maandag tijdens een persconferentie van de regering. Hij gaf ook aan, dat Suriname samen met onder andere Guyana zich goed voorbereidt op de aanstaande klimaattop van de VN in Glasgow, Schotland. “We moeten een vergoeding krijgen voor ons bos. Daar maken wij ons sterk voor”, stelde het staatshoofd

Fossiele energie blijft belangrijk komende decennia

“Samen met de hele wereld hebben wij de Parijs-overeenkomst getekend voor het klimaat. Je moet een transformatieplan hebben. Daarin heb je wind, hydrogen en zonne energie. De technologie gaat door. Er moet een gebalanceerd energiebeleid komen”, sprak de president. Maar tot rond 2060 blijft fossiele energie belangrijk, stelde het staatshoofd. “Wij zeggen, ontwikkel nieuwe energiebronnen. Wij hebben zonne energie in het binnenland en Nickerie en ook een overeenkomst voor waterstofenergie met een Deens bedrijf. Maar daarnaast zullen wij ook onze off-shore vondsten ontwikkelen en dat is ook goed.”

Oproep president

President Santokhi stond onlangs in zijn toespraak voor de 76e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stil bij het belang van klimaatverandering en het vergoeden van groene landen. President Santokhi zei daar, op een wereldpodium, dat “klimaatverandering een serieuze uitdaging blijft en een existentiële bedreiging, die de aandacht van ons allemaal vereist. In de afgelopen maanden zijn we getuige geweest van de wereldwijde impact, zoals dodelijke overstromingen, wijdverbreide bosbranden en aanzienlijke stijgingen van de mondiale temperatuur. Geen enkel land of regio bleef gespaard van zijn woede! In het geval van mijn land, Suriname, en de landen met laaggelegen kustgebieden, zetten we ons in om klimaatverandering te bestrijden, omdat we bijzonder kwetsbaar zijn, hoewel we het minst hebben bijgedragen aan dit probleem. Suriname is een land met een veel bos en weinig ontbossing, met een bosbedekking van zo’n 93%”. 

Suriname draagt ​​in belangrijke mate bij aan de mitigatie van de effecten van klimaatverandering.  “Terwijl we ons voorbereiden op COP26, begin november van dit jaar in Glasgow, moeten we in gedachten houden dat nobele idealen, met sterke politieke verplichtingen, niet veel betekenen, zo niet ondersteund, met nieuwe financiële middelen. COP26 moet daarom leiden tot ambitieuze en uitvoerbare toezeggingen”, aldus het staatshoofd. 

Eerder was de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo in ons land om een gezamenlijke strategie voor te bereiden. Ook in Caricom-verband is deze kwestie besproken. Over twee maanden zal COP26, de VN-klimaattop, worden gehouden. Schotland is gastland van de 26e Climate Change Conference of Parties (COP26) van de Verenigde Naties in Glasgow van 31 oktober tot 12 november. 

error: Kopiëren mag niet!