Groot sterilisatie- en castratieproject binnenkort door Stichting Sniff de Su

Dieren zijn ook levende wezens

Stichting Sniff de Su gaat in de eerste week van november van start met een groot sterilisatie- en castratieproject voor honden en katten. Nancy Lieuw-A-Joe, oprichter/voorzitter van Stichting Sniff de Su, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat de stichting van 5 tot en met 8 november hoopt om tenminste 425 katten en honden, te steriliseren en castreren.

 “Betaalbare sterilisatie- en castratieprojecten zijn zeer belangrijk om de gemeenschap de gelegenheid te geven hun katten en honden steriel te laten maken, zodat zij geen puppies en kittens meer produceren. In warme landen als Suriname kan een wijfje tot driemaal toe nestjes van 8 tot 12 kleintjes produceren. De mannetjes kunnen alle loopse wijfjes in hun hele buurt en nog andere aanverwante buurten zwanger maken. Bij de mannetjes is er geen limiet. Daarom is het van groot belang dat men ook de mannetjes voor ons brengt. Zwerfdieren worden door ons gratis steriel gemaakt”, zegt Lieuw-A-Joe. 

Tussen 2016-2019 heeft Stichting Sniff de Su steeds tweemaal per jaar een groot sterilisatieproject uitgevoerd. Echter hadden zij daarna de fondsen niet meer om de lokale onkosten te dekken. De opbrengsten van hun vele bake sales waren toch niet toereikend om de lokale onkosten te dekken. “Het uitblijven van deze projecten heeft als resultaat een niet in te dammen dumpgedrag.”

Wereldd Dierendag

De internationale dierendag, jaarlijks op 4 oktober, is in het leven geroepen om de levensomstandigheden van dieren te verbeteren. Het gaat erom te strijden voor de rechten van dieren om een wereld te creëren waarin dieren in alle omstandigheden worden beschouwd als levende wezens met gevoelens, een wereld die rekening houdt met hun welzijn.

Lieuw-A-Joe zegt, dat er nodig gewerkt moet worden aan de bewustwording in Suriname, dat dieren ook levende wezens zijn, die honger, dorst en pijn voelen. “Als je om je heen kijkt, zie je honden vastgebonden aan kettingen, in zon en regen, of met heel weinig beschutting (een zinkplaten afdak biedt geen bescherming tegen de felle zon, integendeel staat het dier te koken). Zelfs als het bloedheet is, hebben sommige dieren geen toegang tot vers koel drinkwater. Paarden, koeien, geiten, noem maar op, staan vastgebonden aan korte touwen in de felle zon of stromende regen. Over de zangvogels in kleine kooien zullen we maar zwijgen.”

“Een ieder is in vrijheid geboren. Het is mensonterend om een dier in een kooi te stoppen. Dieren moeten net als mensen op tijd naar de dokter als er wat hapert. In plaats van professionele hulp te zoeken bij een dierenarts, vraagt men liever hulp op Facebook. Onze haren rijzen te berge bij het lezen van de antwoorden die men krijgt”, zegt Lieuw-A-Joe tot slot.

SK

error: Kopiëren mag niet!