Minister Kuldipsingh: “De kosten van testen kan de overheid niet blijven betalen’

Deze week maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) bekend, dat ingaande 4 oktober er strenge Covid-maatregelen zullen gelden binnen het ministerie.

De meest in het oog springende maatregelen zijn, dat ambtenaren verplicht moeten zijn gevaccineerd. Ambtenaren die, nog, niet zijn gevaccineerd moeten wekelijks een negatieve Covid-19-test overleggen en die test moeten zij wekelijks uit eigen zak betalen.

Inmiddels regent het al op sociale media en elders van reacties en commentaren op de voorgenomen strenge maatregelen, ter bescherming van het personeel, zo liet minister Albert Ramdin van BIBIS eerder tegenover Dagblad Suriname weten.

Mensen vragen zich onder andere af om het ministerie ambtenaren kan verplichten om de testen, wekelijks, zelf te betalen.

In een reactie zegt minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken tegen de redactie van Dagblad Suriname, dat de overheid de kosten van testen “niet kan blijven betalen voor diegene die weigeren de verantwoordelijkheid op zichzelf te nemen. De regering gaat richting het beleid van beschermen van het volk”.

Verder zegt de bewindsvrouwe: “We hebben eerder gewerkt met internationale conventies. Nu zij niet met een definitief besluit komen en het overlaten aan de regeringen om het besluit te nemen, gaan wij als regering ook richting bescherming van het volk door middel van vaccineren. De regering gaat over tot dit besluit op de werkvloer.”

“We kunnen als regering niet blijven aankijken, dat we dagelijks 10 tot 12 doden hebben en meer dan 200 besmettingen waardoor onze gezondheidssector instort. Het personeel zal ook de verantwoordelijkheid moeten nemen, zoals dat internationaal gebeurt. Dat BIBIS het besluit neemt, is dat men ook als werkgever zorgt voor een veilige werkplek. Momenteel raken alle werkgevers in de kosten door de hoge besmettingen. Steeds ontsmetten kost ons al ruim SRD 20.000 per maand.” 

Komende week zal moeten blijken hoe de ambtenaren bij BIBIS op de aangekondigde maatregelen gaan reageren en of er wellicht op enigerlei wijze acties gaan volgen om genoemde maatregelen weer van tafel te krijgen.

PK

error: Kopiëren mag niet!