In Suriname geboren Mister Salsa van Zwolle Marcel Stomp (85) plotseling overleden

Hij wilde honderd jaar worden, vertelde Marcel Stomp tegen iedereen die het maar horen wilde. Nu is de salsakoning van Zwolle op 85-jarige leeftijd overleden. ‘Zonder pijn, zonder ooit zijn mooie stoere cool te verliezen.’ Mister Salsa is niet meer, zo schrijven regionale media donderdag 30 september.

“Als je maar blijft dansen, word je heel oud, zei Marcel altijd’’, zegt Carine Wiersma. Sinds de horeca na de lockdown weer open mocht, was Stomp soms dagelijks in haar zaak Maxim’s te vinden. “Dan zette ik salsamuziek op en ging hij een dansje doen in de zaak of op het terras. Dan dronk hij een biertje, kletste hij met het personeel. Dat was geweldig.’’

De geboren Surinamer groeide op Curaçao op en belandde in de jaren tachtig in Zwolle. Vrijwel meteen was hij niet uit het straatbeeld en het culturele leven in de stad weg te denken. “Ik denk dat ik hem in die tijd al voor het eerst tegenkwam. En vorige week voor het laatst’’, vertelt Theo Runhaar van Koninklijke Horeca. “Altijd aanwezig, altijd positief. Een levensgenieter. Uitbundig, met zijn zware stem. Een mooie kerel, waar je niet omheen kon. Les heb ik nooit van hem gehad hoor, want salsadansen is mij vreemd.’’

Menig Zwollenaar heeft die lessen wel degelijk gevolgd. De ‘salsakoning’ van Zwolle of ‘mister salsa’ heeft bij verschillende dansscholen en in wijkcentra salsalessen verzorgd. Tot heel kort geleden nog gaf hij cursussen gericht op de oudere stadsgenoten. 

Op Facebook delen Zwollenaren herinneringen met elkaar. Bij muziekhandel Reichenbach was Stomp ook een graag geziene vaste gast. ‘Was het te druk in de winkel, dan sloeg hij altijd iets te hard met zijn wandelstok tegen de winkelruit, bekeek hij de geschrokken mensen en al lachend en zwaaiend trok hij verder’.

Marcel Herman Ludwig Stomp is zaterdag op 85-jarige leeftijd plotseling overleden in Zwolle. ‘Zonder pijn, zonder ooit zijn mooie stoere cool te verliezen. We hopen dat je al salsa dansend, vrolijk en vredig een ander bestaan in mag gaan’, schrijft zijn familie op Facebook. 

De uitvaart is zaterdagmiddag in crematorium Kranenburg. Aansluitend wordt ter ere van Stomp salsa gedanst.

error: Kopiëren mag niet!