“Geld stroomt net als water weg”

“Geld stroomt net als water weg, op het moment dat het in je hand komt gaat het weer weg”, zegt Shariem. “Als man  en vader heb je zoveel uitgaven. In het huishouden, persoonlijk en privé. Ik zit vaak genoeg heel stil, maar zit me af te vragen hoe ik het soms moet halen.”

Shariem is ondernemer en geeft aan dat hij niet eens kan genieten van zijn geld. “Als werkgever moet ik eerst de huur voor het pand betalen, dat komt al op SRD 8.000, dan de werknemers in totaal vier, die meer dan SRD 2.000 verdienen, onderhoud en betaling voor lading en spullen laten halen, dus de voorraad. Daarnaast heb ik als man de huishuur, privé uitgaven en gezin. Mijn vrouw helpt met de nutsvoorzieningen, voeding en ook de kinderen. We helpen elkaar thuis samen, en wat het bedrijfsleven betreft, werkt zij ook dagelijks voor mij naast haar eigen baan. Dus ondanks dat we samen zo hard werken zien we helemaal niets zitten. Ik heb er uiteindelijk andere dingen bij moeten doen om uit te komen. Dus wat wij verdienen komt precies uit voor de betalingen. Hoe halen mensen het dan met een minimum aan inkomsten?”, vraagt Shariem zich af.

Een burger laat weten in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij het met zijn levensstijl toevallig nog kan redden.

“Ik heb geen vrouw noch kinderen en mijn schulden heb ik jaren al afgelost. Nu kan ik werken en sparen. Hoe ik ook mijn eigen ruimte heb op het erf van mijn moeder, betaal ik geen huur, maar help wel met stroom en water en als er spullen voor haar zelf gekocht moeten worden. Het is voordelig als je geen huur hoeft te betalen. De economische situatie laat al heel wat niet toe, dus SRD 3.000 of meer aan huur is een besparing. Maar, ik zou het niet redden als ik in een huurhuis moest gaan. De prijzen op alles is belangrijk, van eten naar kleren en onderhoud, privé zowel huishoudelijk. Ik merk het zelfs ook bij enkele vrienden. Als je niet leent kom je niet uit. Alles komt bijna op rekening, broko kiek zelfs is op een laag pitje. We waren gewend Campari, Black, Borgoe en andere dure drankjes te drinken. Nu is het water, sap of bijpassen voor een bier. Het leert je uiteindelijk een soort discipline, maar je straft jezelf ook. Ik hoop dat het beter wordt hoor, want zo redden velen het niet.”

TM

error: Kopiëren mag niet!