Geen formele melding bij Arbeidsinspectie inzake ongeval Cubaanse schoonmaakster

Een 56-jarige schoonmaakster in Suriname heeft op 23 september het leven gelaten, nadat ze viel tijdens schoonmaakwerkzaamheden bij een appartementen complex. Het ongeval deed zich voor aan de Roelstraat te Uitvlugt. De vrouw was van Cubaanse afkomst.

Nu rijst de vraag, is het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken op de hoogte van dit ongeval? Was de vrouw legaal in dienst en indien niet, door wie worden de kosten gedekt?

Rowan Noredjo, inspecteur-generaal Arbeidsinspectie, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname dat er bij de Arbeidsinspectie geen formele melding is gedaan omtrent het ongeval. Noredjo geeft aan, dat er een onderzoek zal plaatsvinden door de Arbeidsinspectie en afhankelijk van het resultaat kan bevestigd worden of de werknemer verzekerd was tegen ongevallen (S.O.R). Indien verzekerd, komen de nabestaanden, de minderjarige kinderen indien ze de naam van de moeder dragen, in aanmerking voor de begrafeniskosten. Indien niet, dan komen de kosten voor de werkgever en ook een boete voor het niet verzekeren van de werknemer.

Ook zal nagegaan worden of de werknemer legaal of illegaal verblijft in Suriname. “Voor elke vreemdeling die werkzaamheden voor een werknemer uitvoert, is een werkvergunning vereist. Een van de vereisten voor het verkrijgen van een werkvergunning is dat betrokkene in het bezit moet zijn van een verblijfsvergunning of het proces tot het verkrijgen van een verblijfsvergunning heeft gestart.”

“Totdat het onderzoek nog niet is voldaan, kunnen er concreet nog geen uitspraken worden gedaan vanuit de Arbeidsinspectie, omdat zaken zoals verblijfsvergunning, werkvergunning, ongevallen verzekering, type werkgever en eventuele contractuele afspraken indien aanwezig, onderzocht dient te worden. Daarna kan er vanuit de Arbeidsinspectie concreet een korte statement worden gegeven”, aldus Noredjo.

SK

error: Kopiëren mag niet!