Diitabiki: de zetel van de granman der Aucaners

Diitabiki (Dritabiki, Drietabbetje) is een dorp aan de Tapanahoni rivier in het gelijknamige bestuursressort in het district Sipaliwini en bestaat uit drie eilandjes. Het dorp is 300 jaar geleden gesticht en er wonen ongeveer 100 mensen permanent. 

Het is de zetel van de granman der Aucaners Bono Velantie. Varen vanuit Albina naar Diitabiki met een 85 pk motor en een 13 meter lange korjaal kan ongeveer 9 uren duren, maar het kan afhankelijk van de waterstand langer duren. 

Leven in het dorp 

Er is stromend water, maar het dorp wordt niet 24 uur per dag van elektriciteit voorzien. Op een van de eilandjes bevindt zich een airstrip met een verbinding naar Zorg en Hoop, een openbare school ( granman Akontoe Velantieschiool), leerkrachten woningen en een medisch centrum van de Medische Zending. Er is ook een radiostation (Radio Paakati) in het dorp. De bewoners zijn actief in de landbouw, transportsector, handel en de goudwinning. Enkelen zijn in dienst van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport. 

Basisgoederen zijn zeer duur in het dorp en dat komt deels door de hoge transportkosten naar het gebied, maar ook door het feit dat de personen die goederen en diensten aanbieden woekerwinsten proberen te maken. Een zak rijst (breuk 2) kost bijvoorbeeld SRD 600, een gasbom SRD 400, een liter brandstof SRD 35. Dus leven in het dorp is niet makkelijk in deze tijd van economische crisis. 

Wens bewoners 

Het ontwikkekingscentrum op Stoelmanseiland, waar het commissariaat van het bestuursressort zich zou moeten vestigen, staat nagenoeg leeg. 

De districtscommissaris van het gebied woont en houdt kantoor in Paramaribo. Dit zou men graag veranderd willen zien. Volgens de bewoners moet de districtscommissaris zich vestigen in het gebied zodat hij makkelijk bereikbaar is voor het traditioneel gezag en de rest van de gemeenschap. 

VP 

error: Kopiëren mag niet!