Ayurveda als speciale weg naar gezondheid

Kruiden zijn niet alleen wereldwijd smaakmakers, maar hebben vaak ook een heilzame werking voor de mens. Daar gaan eeuwen van praktisch gebruik aan vooraf. De Hindu Dharma kent de Ayurveda met medische toepassingen van kruiden.

Nisha Sanchit Jagdeo is een Geriatrie verpleegkundige. Zij heeft een nutriënten cursus gevolgd en heeft zich verder verdiept in het gebruik van kruiden. Haar bedrijfsnaam Vishesh Raasta betekent ‘Speciale Weg’. De Ayurvedische geneeskunde ontsproot in India. 

“In die tijd bestond er nog geen calpol”, merkt zij op. Ook in andere delen van de wereld ontwikkelde mensen toepassingen gebaseerd op kruiden. In de Ayurveda is de kennis gedocumenteerd en zijn er richtlijnen in het gebruik hiervan. “Over het algemeen kennen kruiden ook weinig bijwerkingen”, merkt zij op. Als voorbeeld noemt Sanchit Jagdeo kruidnagel, dat bij een lichte dosering een ontstekingsremmende werking heeft en gunstig is voor ontstekingen van het tandvlees. Een hoge dosering is juist goed voor het tegengaan van angsten, depressies en slaapstoornissen.  

Tijdens een lezing van haar bij OHM (Organisatie Hindoe Media) ging zij onlangs in op de heilzame werking van de combinatie van gember en kaneel. Ook werd de combinatie behandeld van koenier, gember en zwarte peper. Deze zijn in bepaalde zaken in capsule vorm te verkrijgen, laat de onderneemster weten. Dit blijkt vooral een uitkomst voor mensen die de tijd niet hebben om zelf een thee samen te stellen of geen omkijken willen hebben naar de dosering.

Koenier, ook wel bekend als kurkuma, wordt beter opgenomen als er zwarte peper aan is toegevoegd. “Gember en Kurkuma hebben overlappende eigenschappen”, licht Sanchit Jagdeo toe. Zij benadrukt dat Kurkuma niet in het lichaam wordt opgenomen zonder zwarte peper of peper. Bepaalde stoffen in de peper danwel zwarte peper helpen met de opname van de koenier in het lichaam.

Er bestaan ook kruiden die de zenuwen tot rust brengen. Verder noemt zij de heilzame werking van  kokosolie, maar noemt ook de steranijs. “Chiazaden en lemmetje zijn goed voor de haargroei”, vertelt zij verder. Ook noemt zij een Keto dieet bestaande uit 70 procent groente en 30 procent proteïne dat goed is voor de gezondheid van de mens.  

RB

error: Kopiëren mag niet!