“Uiteindelijk maakt de situatie jou niet, maar jij maakt de situatie”

“Het is in deze tijd wel moeilijk voor ons als burgers, maar we proberen het dagelijks op een of andere manier gezellig houden. Tijdens moeilijke tijden weet mijn familie te improviseren”, zegt Radjoe tijdens een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. 

“Er wonen ongeveer twaalf volwassenen en zeven kinderen op het erf, elk gezin zijn eigen huis en ook hun eigen talent”, aldus Radjoe. Hij is het vierde kind van zijn moeder en zegt, dat men zich toch op een of andere manier bezig kan houden. “Zitten stressen en andere stappen nemen kan juist meer stress voor de familie brengen.”

Radjoe stelt, dat hij en een ieder op het erf, dus het hele gezin, het ondanks de situatie de sfeer anders houden. “Ondanks dat alles duur is proberen wij te genieten. De een maakt eigen wijn, de ander lekkere gebakjes en de een kan lekker koken, dus het is elk weekend feest. De kinderen verlangen zelfs niet om naar buiten de stad te gaan of andere uitgaven te doen,  samen doen zij alles. Mijn moeder maakt heel lekkere gerechten. Rijst eten wij zelfs amper. Wij gebruiken veel meer blom. Van blom maakt mijn moeder roti en brood, dus we eten elke dag lekker. Vlees hebben we zelf, ook kweken doen we zelf, er zijn dus genoeg kippen en doksen die zelfs te koop zijn voor anderen in de buurt. Het leven is dagelijks moeilijk geworden voor een ieder, maar je moet het op een of andere manier leuk houden”, zegt Radjoe. “Uiteindelijk maakt de situatie jou niet, jij maakt de situatie. Jij bepaalt hoe je leven loopt en niet een ander.”

“Ook al proberen wij als burgers, je gaat obstakels tegenkomen, maar we gaan ze moeten overwinnen. Ik zoek al langer dan vier jaren naar een vaste baan of laat zeggen een baan waar ik me goed in voel. Voor nu doe ik aan de bouw en doe klusjes hier en daar. Ik zit helemaal niet, we hebben elke dag iets te doen. Is het geen erf schoonmaken, dan is het bouw, reparaties doen aan een voertuig of planten. Dus we hebben alles in huis en op het erf. Als er mogelijkheden gecreëerd konden worden voor ons als heren die willen, geloof me het land zou heel anders draaien, maar misschien lukt het een andere regering wel.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!