R&b-zanger R. Kelly veroordeeld voor kindermisbruik, ontvoering en afpersing

R&b-zanger R. Kelly is maandag door de rechtbank in New York schuldig bevonden aan negen aanklachten waaronder kindermisbruik, ontvoering en afpersing. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Er lopen nog andere rechtszaken tegen hem voor soortgelijke aanklachten in Illinois en Minnesota.

De zanger zat al sinds 2019 in voorhechtenis in de cel.

Kelly had zelf verschillende getuigen opgevoerd die vertelden, dat de zanger vooral lief en zelfs ridderlijk was naar vrouwen in het algemeen en zijn vriendinnen in het bijzonder, maar dat beeld van de zanger werd snel van tafel geveegd door de soms gruwelijke getuigenissen van zijn slachtoffers. De meeste van die getuigen hebben achter gesloten deuren kunnen getuigen zonder hun naam bekend te maken vanwege privacy.

Kelly heeft volgens verschillende getuigen zijn bekendheid misbruikt om verschillende slachtoffers te lokken. Hij beloofde ze muzikale carrières in ruil voor seksuele diensten. Verschillende slachtoffers gaven aan dat ze minderjarig waren toen ze door Kelly seksueel werden misbruikt.

De entourage van Kelly zocht zelfs meisjes uit voor de zanger bij optredens. Na het misbruik moest diezelfde entourage de meisjes stil houden. Verschillende slachtoffers getuigden dat ze verteld werd dat er videobeelden gemaakt waren van het misbruik en dat dit tegen ze zou gebruikt worden als ze ermee naar buiten kwamen.

“Deze veroordeling brandmerkt R. Kelly voor altijd als een roofdier, dat zijn faam en rijkdom gebruikte om voor zijn eigen seksuele bevrediging jacht te maken op jonge en kwetsbare slachtoffers en op mensen die niet gehoord worden.” (openbare aanklager Jacquelyn Kasulis)

Ook de relatie met zangeres Aaliyah kwam ter sprake. Kelly trouwde met haar in 1994. Aaliyah was toen 15, R. Kelly 27. De zanger zou een ambtenaar hebben omgekocht om valse identiteitsdocumenten te kunnen krijgen.

De eerste beschuldigingen tegen R. Kelly dateren al van 25 jaar geleden. In 2008 werd hij vrijgesproken van het bezit van beelden van zwaar kindermisbruik. 

Pas 4 mei moet duidelijk worden welke straf R. Kelly krijgt.  Volgens Amerikaanse media riskeert de artiest een levenslange gevangenisstraf.

Er lopen nog andere rechtszaken tegen de zanger in Illinois en Minnesota.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: