Containertransport nog nooit zo duur als vandaag de dag

De vrachtkosten voor het transporteren van containers via zeehavens zijn in de afgelopen maanden drastisch gestegen. Daardoor stijgen ook de inkoopprijzen van goederen, afhankelijk van de afstand vanuit welke zeehaven ze geleverd worden, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname zondag 26 september. Dagblad Suriname heeft hierover overigens al diverse malen bericht.

Sommige havens sluiten plotseling door de Covid-19 situatie en er is ook een tekort aan lege containers. De prijs voor het vervoer van een 40ft container stijgt op weekbasis met 3%. Het gebruik van zeecontainers kostte voor de pandemie ongeveer 2.000 Amerikaanse dollar. De container prijzen zijn nu vijf maal duurder geworden dan voor de Covid-19 pandemie. 

De verwachting is dat de kosten voor vervoer via zee weer gaan dalen, maar zeker niet voor 2023. En hoewel de capaciteit omhoog zal gaan, zullen de kosten niet dalen naar het niveau van voor de coronacrisis. 

De hoge kosten hebben ook een effect op de import van basis- en strategische goederen alsook op de luxegoederen in Suriname. De containerkosten worden doorberekend in de inkoopprijzen van goederen waardoor de lokale winkelprijzen stijgen. 

De afdeling Algemeen Economisch Beleid van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft dit bij de analyses van de importen ook waargenomen. De CIF-prijzen (inkoopprijzen) voor de import van basis- en strategische goederen zijn gemiddeld met 78% gestegen.

error: Kopiëren mag niet!