Minister Ramadhin: “Suriname werkt aan introductie digitale coronapas”

Wie deze dagen nog een mooie vliegreis wil maken naar bijvoorbeeld een land binnen de Europese Unie (EU) zal bij het binnenkomen van een land door de douane gevraagd worden naar een bewijs dat die tegen Covid-19 is gevaccineerd en dan het liefst een digitaal bewijs, een coronapas met QR-code, kan overleggen, Maar, hoe zit het met Surinaamse reizigers? Hebben zij een coronapas en QR-code? Neen, en dat zou een belemmering kunnen zijn voor Surinamers om een land binnen te kunnen komen. 

Minister Ramadhin van Volksgezondheid laat in een reactie tegenover Dagblad Suriname dat aan een digitale coronapas wordt gewerkt.

Per 1 juli van dit jaar is in de EU daartoe een Europees digitaal coronacertificaat of wel coronapas in het leven geroepen. EU-burgers en ingezetenen kunnen hun digitaal coronacertificaat in alle EU-landen aanvragen en laten controleren.

Het Europees digitaal coronacertificaat (EUDCC) is het digitale bewijs dat iemand tegen Covid-19 is ingeënt, of negatief op Corona is getest, of van Covid-19 is hersteld. De belangrijkste kenmerken van het certificaat ofwel de pas zijn dat die digitaal en/of op papier is, met een zogenoemde QR-code en het is gratis en geldig in alle EU-landen.

De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. Het kan bijvoorbeeld worden verkregen bij de testcentra, de gezondheidsautoriteiten, of via een e-gezondheidsportaal. De nationale gezondheidsautoriteiten moeten iemand informatie geven over hoe het certificaat te verkrijgen is. De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet.

Deze week werd bekend, dat Curacao een eigen corona-app krijgt. De Coronoa Health App voorziet gevaccineerden van een digitaal coronapaspoort, die ook binnen de EU gebruikt kan worden. Volgens het lokale ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur wordt de app nog deze maand uitgerold. De app maakt een QR-code aan van onder andere vaccinatiegegevens.

“We zijn eigenlijk al goed op weg”

Minister Ramadhin heeft de redactie van Dagblad Suriname dus laten weten, dat Suriname deze dagen werkt aan de introductie van een coronapas.

“We hebben een werkgroep die op het ministerie bezig is om te implementeren een digitale coronapas om te introduceren. We zijn eigenlijk al in de afrondende fase. Het enige is, dat wij nu bezig zijn met de toegang tot de wereld, dus toegang tot de EU, etcetera. Als we dan zo’n certificaat gaan lanceren, dan willen wij wel gelijk toegang hebben tot de rest van de wereld. Dus, eigenlijk zijn we al goed op weg. Ik krijg als het goed is komende week een update over waar wij staan.”

“Het aanmaken van de QR-code dat is op zich geen probleem, want we hebben ook een database. Het enige is dan dat je digitale certificaten moet aanschaffen om toegang te hebben tot de EU en andere landen in de wereld.”

PK

error: Kopiëren mag niet!