Hindoes mogen eindelijk ‘legaal’ bloemen offeren in Haagse wateren

Het offeren van bloemen, rijst of andere biologische spullen is een belangrijk onderdeel van de hindoecultuur. Dat gebeurt normaal gesproken door die zaken in het water te gooien en zo terug te geven aan de natuur. Maar in Nederland  mag dat niet zomaar en gebeurde het stiekem. In Den Haag hebben ze nu een oplossing gevonden, zo bericht het AD Regio.

Het is nu nog een lelijke, afgelegen plek aan het water in Den Haag. Het onkruid tiert er welig en op de bruggen en viaducten is graffiti gespoten. De kade onder de Waldorpstraat ziet er dan ook niet echt uitnodigend uit. Maar als het aan de Hindoestaanse gemeenschap in Den Haag ligt, wordt dit vanaf volgend jaar wel dé plek waar Haagse hindoes diensten kunnen houden en bloemen en andere natuurlijke producten kunnen offeren. De gemeente is akkoord, het wachten is alleen nog op de vergunning. Ook het waterschap heeft groen licht gegeven.

Het plan is om hier dadelijk onder de brug een soort prieel met ‘Indiase uitstraling’ te plaatsen, de straat schoon te maken en het onkruid te verwijderen. ,,We gaan dit adopteren’’, zegt een blije Kavish Partiman. Het CDA-raadslid, zelf van Hindoestaanse afkomst, is trots dat het hem is gelukt om de gemeente na al die jaren zover te krijgen om mee te werken aan deze langgekoesterde wens van zijn gemeenschap. 

Partiman vertel,t dat er nergens in Nederland zoveel hindoes wonen als in Den Haag. Er zijn dan ook veel tempels verspreid over de stad waar tienduizenden hindoes in alle vrijheid hun geloof kunnen uitoefenen, behalve als het gaat om het offeren van bloemen aan het water. Maar, nu gaat dat dus ook mogen.

error: Kopiëren mag niet!