Politie vooroefening ceremoniële handeling Jaarrede president

De politie is deze week begonnen met de vooroefening van de ceremoniële handeling in verband met de Jaarrede van de president op 1 oktober. De vooroefening zal over meerdere dagen plaatsvinden en vindt plaats in de omgeving Zorg en Hoop waar het Politie Opleidingscentrum staat.

Artikel 81 van de Grondwet schrijft voor dat “jaarlijks op de eerste dag in oktober, geeft de president in een buitengewone openbare vergadering van de Nationale Assemblee een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid”.

De Jaarrede van de president gaat gepaard met ceremoniële handelingen zowel binnen als buiten de vergaderzaal van de Nationale Assemblee. Buiten de vergaderzaal wordt de regeringsleider bij aankomst opgewacht door manschappen van het Korps Politie Suriname in vol ornaat. De politiekapel is er om deze ceremoniële handelingen op te luisteren. 

Het optreden van manschappen van het KPS bij de ceremoniële handelingen in verband met de Jaarrede van de president is deze week kort genoemd door Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB) tijdens een persconferentie naar aanleiding van de benoeming van Shivanand Ramlall als commissaris van politie. De SPB noemt de benoeming “buiten de wet en onrechtmatig” en stelt de regering een ultimatum tot vrijdag 24 september 10.00 uur om de benoeming terug te draaien. De SPB-voorzitter refereerde daarbij naar uitspraken van VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien die stelt dat president Chandrikapersad Santokhi het besluit kan laten staan. Atompai: “Als ze het willen doordrukken, laten ze het doordrukken. Wanneer de Politiebond ook zijn wil gaat doordrukken, zullen Gajadien en Ramlall op de Jaarrede en op 25 november defilé gaan lopen.” Daarmee geeft hij aan, dat bij eventuele actie van de Politiebond er mogelijk geen parade en defile zullen worden gelopen door de politie. 

SS    

error: Kopiëren mag niet!