Covid-19 situatie nog steeds kritisch

Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid heeft donderdagavond op een Covid-19-persconferentie nog maar weer eens benadrukt hoe kritisch de situatie het land is. “De situatie wordt erger, maar door uw gedrag te veranderen kan er een stop hieraan komen. Vermijdt u drukke plekken, volg de MoHanA maatregelen en laat u vaccineren”, was zijn tot cliché verworden oproep aan de samenleving. 

“Het ministerie van Volksgezondheid kan geen wonderen verrichten. We rekenen op uw medewerking. Het is heel belangrijk dat u ook uw deel doet. Zonder uw inzet kunnen we niemand veiligstellen.”

Hij deed een oproep aan de samenleving om in thuisisolatie te blijven bij besmetting. Men kan ook bellen met het nummer 178 of de huisarts raadplegen voor advies. 

“Mogelijk meer besmettingen na openen van de scholen”…

Gajadhar Sukul zei verder, dat de kans op besmetting momenteel zeer hoog is. Hij verwees ook naar het openen van de scholen binnenkort, waardoor volgens hem de kans op besmetting nog groter zal worden. Daarom vroeg hij de samenleving om zich te laten vaccineren. “U heeft de keuze uit 4 vaccins, waarvoor men niet hoeft te betalen. Maak er gebruik van. Ik reken op jullie. Tek a vaccinatie”, was de inmiddels bekende boodschap van Volksgezondheid.

Sunita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directrice van ‘s Lands Hospitaal tevens de voorzitster van de Stuurgroep Covid-Communicatie, legde ook ten overvloede de nadruk op de ernstige situatie. “In KKF hebben de mensen behoefte aan zuurstof en er zijn geen ziekenhuisbedden. We gaan moeten leren om er een veilige leefstijl op na te houden. We moeten bepaalde maatregelen treffen, om ons zelf veilig te stellen”, sprak Gopisingh. “Door gezond te eten, te bewegen, de MoHanA regels op na te houden en ook grote groepen mensen te vermijden, zodat het virus geen kans krijgt zich te verspreiden”. 

“Vaccinatie verloopt veel te traag”

Vanaf februari tot en met september 2021 is 33,80 procent van alle Surinamers boven 12 jaar volledig gevaccineerd. Tot nu toe heeft 45,75% van de bevolking boven 12 jaar tenminste 1 prik gekregen. Dat komt neer op ruim 220.000 mensen. “Het grootste deel van de mensen die opgenomen moeten worden betreft niet-gevaccineerden. De vaccinatie verloopt veel te traag”, sprak Gopisingh. 

Uit tabellen blijkt dat het district Nickerie met schouder en kop er boven uit schiet met 50 procent gevaccineerden, gevolgd door Commewijne en Saramacca die het ook goed doen. Gopisingh is ervan overtuigd dat met goede informatie de andere districten ook zullen volgen. Ze benadrukte, dat met preventie en behandeling er verandering kan komen in de situatie. Het aantal doden tot en 22 september komt op 825.

“MMC Nickerie bijna vol met patiënten”

Inderjeet Jaglal, Operations Manager van het Mungra Medisch Centrum, bevestigde dat Nickerie uitschiet met 50 procent gevaccineerden, maar hij onderkent ook dat het in de rurale gebieden teleurstellend is. “Wat nog pijnlijker is dat de basja’s en kapiteins zich ook niet laten vaccineren. De situatie in het ziekenhuis is momenteel heel erg. We zijn haast vol wat patiënten betreft. Het ziekenhuis zit dagelijks met de uitdaging voor zuurstof, welke uit Paramaribo moet komen. Vandaag de dag gebruiken we 30 cilinders per dag en we hebben geen lokale leverancier”, zei Jaglal. Hij gaf verder aan, dat ook het personeel van het ziekenhuis is getroffen. Negentien zorgverleners zijn uitgevallen, waardoor er een grote druk op de zorg is gekomen. Daarom heeft het ziekenhuis zich tijdelijk teruggetrokken uit de vaccinatiecampagne.

Aloysius Koendjbiharie, hoofd RGD Poli Wonoredjo in Moengo, liet weten dat volgende week gestart zal worden met sneltesten op verschillende plaatsen. Alle districten beschikken over een RGD-faciliteit, behalve Brokopondo en Sipaliwini. Hij is van plan meer bekendheid te geven aan deze klinieken. De tijden zullen ook verruimd worden, zodat het toegankelijker wordt voor de samenleving om zich te laten inenten. Marowijne heeft een lage dekking. “Wij hebben een project ingediend bij het ,inisterie van Volksgezondheid om te gaan kijken hoe wij de mensen die moeilijk bereikbaar zijn, kunnen helpen”, aldus Koendjbiharie.

Bekijk hieronder de volledige persconferentie:

error: Kopiëren mag niet!