Vaccineren in Brokopondo belemmerd door praktische issues

Is er wel vaccinatiebereidheid onder de binnenlandbewoners? Deze vraag wordt vaak gesteld als het gaat om het binnenland. Er zijn groepen in het binnenland die niks willen horen van het Covid-19-virus en het vaccineren. Maar, ongetwijfeld zijn er mensen die bereid zijn zich wel te laten vaccineren. 

Praktische issues 

Volgens enkele bewoners van het district Brokopondo zijn ze wel bereid te vaccineren, maar zitten ze met enkele praktische issues. Een vrouw afkomstig uit Nieuw Lombe zegt, dat er niet genoeg vaccinatielocaties in Brokopondo beschikbaar zijn in relatie tot  bijvoorbeeld openbaar vervoer in het district. Er is geen vast bustransport tussen de verschillende dorpen in het district. Niet iedereen is mobiel. Als iemand van dorp A naar dorp B moet moet men altijd een taxi pakken, wat zeker meer dan SRD 200 kost. In deze moeilijke financieel-economische periode gaan mensen niet bereid zijn dit bedrag te betalen om te gaan vaccineren, temeer daar er ook nog heel veel twijfels zijn over het virus en de vaccins. 

Brokopondo telt ongeveer 27 dorpen, waarvan een groot deel op behoorlijk afstand van elkaar liggen en een aantal kampen langs de Afobakaweg. 

Mobiele teams 

Er zouden teams naar alle dorpen moeten gaan om te vaccineren. “Ik ga mijn hossel niet laten, SRD 200 betalen om helemaal naar Brokopondo Centrum te gaan om mij te laten vaccineren”, zegt een heer die op Afobaka woont. Verder moet de voorlichtingscampagne opgevoerd worden en liefst per dorp. Het gaat wel meer tijd en geld kosten maar op deze manier zal de vaccinatiebereidheid van de bewoners van het district Brokopondo verder toenemen.

Herman Jintie, directeur van de Medische Zending (MZ), zegt dat MZ  ook telefonisch registreert op alle locaties waar er een polikliniek is. “Als er animo is op bepaalde locaties waar MZ geen poli heeft, dan gaan we met een mobiel team ernaar toe. De mensen moeten dat gewoon aangeven. Wij halen ook mensen op van andere plekken en brengen ze terug. Het traditioneel gezag wordt gevraagd om de registratie te doen in de dorpen en dat door te geven aan de poli’s.”

VP 

error: Kopiëren mag niet!