Steffen Blokkade…

De vp van de Republiek Suriname heeft het land voor enige dagen op de kaart gezet. Of het om de juiste of onjuiste redenen gaat, dat kunt u zelf bepalen. In elk geval was het dinsdagavond een hele verassing toen het publiek in het stadions en voor de tv opeens een niet fitte man met een grote buik met nummer 61 het veld zag oplopen. Het was een verrassing in de eerste plaats omdat bij de wedstrijdbespreking op kanaal 8.2 nooit was aangegeven dat de vp/clubeigenaar/trainer/speler/sponsor ook mee zou doen. Het publiek was enthousiast want na Natio, die toch redelijk goed had gepresteerd tegen grote landen als Costa Rica, zouden we weer even wat proeven dat op Natio lijkt. Eerder had Inter Moengotapoe (IMT) in internationaal verband, zonder echte in de nationale competitie mee te doen (want die lag/ligt stil), goede prestaties neergezet, onder andere door een collectieve inzet, kracht en individuele kwaliteiten van spelers. Al gauw begon de internationale commentator over de verassing van de avond, de 60-jarige vp die voetbalde. Gedurende de hele wedstrijd heeft deze commentator wel met respect gesproken over de vp, maar het was duidelijk dat hij niet durfde om kritisch te zijn. En hoe moet je dat zijn, als het team waarin hij speelt zichzelf niet serieus neemt. De kritiek op elk team ontstaat aan de hand van de aspiraties die dat team heeft. Want, alhoewel de foto van de vp op allerlei websites, eindigen de rijen van reacties allemaal op twee manieren. Of men maakt grap op grap over de cv van de man, want wie in de wereld kan militair, rebellenleider, vader van ’50 children’, ‘bank robber’, ‘ladron’, Interpol-verdachte, clubeigenaar en ook nog speler zijn in de laatste 16 van de Concacaf landencompetitie. Men lacht en giert het meest op de Engelstalige websites waar men ook moet gaan googlen wat Suriname is. Men heeft niet gelachen, maar uitgelachen. Precies zoals men lacht en giert als men ziet hoe in een bepaald land een president met miljoenen zijn verjaardag met een groepje viert en buiten mensen bijna omkomen van de honger. En dan heb je de Nederlandstalige berichten waar men meer over de Surinaamse context op de hoogte is. De afkeurende opmerkingen zijn op deze websites ontelbaar en steeds wordt dan de link gemaakt met de kwaliteit van de politiek, de kansen voor ontwikkeling die het land niet krijgt door keuzes van leiders en ook de ontwikkeling van de sport. En op deze rij van comments komt dan de uitdrukking bananenrepubliek ook langs.

De vraag rijst wie de winnaar is geworden van de keuze van de clubeigenaar om ‘zichzelf’ op 60-jarige leeftijd op te stellen. De winnaar is geworden de club Olimpia en de spelers die een dollarbiljetje na de wedstrijd in hun handen gedrukt kreeg van een halfnaakte vp, correctie: de waarnemend president van het land. Het is duidelijk dat Suriname als land niet heeft geprofiteerd van deze actie, want we zijn niet gepresenteerd als een land dat sport serieus neemt en ook niet als en land met correct leiderschap in de sport. Want, er zijn heel fitte en jonge mensen eigenaar van allerlei grote clubs die ook in wedstrijden waar miljoenen mensen naar kijken, zichzelf kunnen opstellen, ook voetballers die op WK’s hebben gespeeld. Maar men doet dat niet, in de eerste plaats omdat dat ongehoord is, het is net als incest. In de tweede plaats zou dat in landen met een echte supporterspubliek niet worden getolereerd, de supporters zouden in protest komen. Suriname heeft in geen enkel opzicht hiervan geprofiteerd. De SVB is ook te kijk gezet vooral toen in de catacomben dollars zijn uitgedeeld. De Concacaf is al met een statement uitgekomen dat ze met de beelden erg verontrust (extremely concerned). De Concacaf Disciplinary Commission gaat deze zaak onderzoeken, want echt het team van Olimpia heeft ver beneden zijn niveau gespeeld. Nu zal onderzocht worden of het niet om match fixing gaat, dus dat de vp van het land de spelers van Olimpia niet iets heeft beloofd en betaald om de schade beperkt te houden. IMT is een team dat internationaal goede resultaten heeft neergezet, recent dit jaar nog. Het was een lust voor het oog om te zien hoe ze onder de gegeven omstandigheden (een competitie die stil lag) er het beste van hebben gemaakt. Ze hebben Suriname trots gemaakt en de individuele klasse maar ook een sterke collectiviteit was duidelijk. Maar IMT is geen team dat een geschiedenis heeft van hoge sportiviteit of sportleiderschap. Eerder heeft de clubeigenaar zich in internationale wedstrijden opgesteld en men heeft hem tot op de Braziliaanse tv uitgelachen, zelfs op de Nederlandse tv in programma’s als Voetbal Inside. De kiekeboe wordt allemaal niet serieus genomen en in Voetbal Inside is Suriname recent nog uitgemaakt als een ‘bananenrepubliekje’ door Johan Derksen. IMT is er niet beter van geworden, de bijdrage van excellentie de vp was in de buurt van 0, niet verwonderlijk omdat hij niet fit is. En al zou hij fit en jong zijn, een vp van een land zou dit pas mogen als hij een topspeler is in het team en een bedreiging voor de tegenstander. Maar dat was excellentie helemaal niet, integendeel. Nu blijkt dat het de afspraak was dat excellentie 15 minuten maar zou spelen, dus als een soort exhibition, maar hij rook een doelpunt aan zijn schoen en durf hem dan te wisselen. Waarschijnlijk dacht hij kort na tweede helft om toch snel zijn doelpuntje te pakken en dan te zakken maar helaas. IMT heeft door deze tactiek de wedstrijd weggegeven, want voetbalkenners weten dat je niet met 10 man aantreedt met een team dat op papier duidelijk sterker is. Het grootste verlies voor IMT is dat deze wedstrijden die op de internationale tv zijn, gouden momenten zijn voor jonge spelers om zich in de kijkers te spelen en contracten binnen te halen. Maar met 10 man kwam men niet uit de verf. Topjongens als Wijks en Darson zijn op de bank gehouden. Want, we denken niet dat iemand excellentie nog een contract zal aanbieden. Kortom, jongeren uit kwetsbare gebieden is hier een kans ontnomen en dat is waarschijnlijk een van de grootste verliezen. En het hoefde niet, maar IMT werd ingeblikt met een mooie 0-6. De schade had met een goed gemotiveerd team veel minder kunnen zijn en zelfs een gelijkspel zat er wel in. Het gaat per slot van rekening om keuzes die we maken, bijvoorbeeld als regeerders en de ontwikkeling van de jeugd en de natuurlijke hulpbronnen waarmee we gezegend zijn. Dan zien we dat weer niet de keuzes worden gemaakt in het belang van de bevolking. Het meedoen van excellentie aan de wedstrijd is geen op zichzelf staand fenomeen. Het heeft te maken met hoe we zijn, en waarom we zijn geworden en gebleven hoe we zijn.  We bekijken de zaken altijd per saldo, en het meedoen van excellentie aan de IMT game is statutair correct, maar niemand en niets in Suriname heeft er baat bij gehad, ook niet hij. We kijken nu uit naar de uitkomst van de commissie van Concacaf en de gênante vertoning ook van de Hondurezen om als bedelaars te graaien naar de dollars van excellentie de vp.             

error: Kopiëren mag niet!