Kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi treft voorbereidingen voor solo-expositie

Kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi  is tot heden actief bezig in de kunstwereld. In gesprek met Dagblad Suriname vertelt zij het volgende. 

Zij is aangesloten bij Readytex Art Gallery en haar kunstwerken wordt altijd door de gallery tentoongesteld. Internationaal zit de kunstenares in de door de VS reizende expo ‘No Ocean Between Us’. Zij is een individueel project aan het voorbereiden, een solo expo met de uitgifte van een boek.  Daarnaast schenkt ze aandacht aan haar website, die zij een nieuw concept moet geven. Verder is de kunstenares naar Washington geweest, omdat de expo ‘No Ocean Between Us’ daar tentoongesteld was. Kit-Ling Tjon Pian Gi zou vorig jaar al gaan naar de expositie toen het in Florida zou zijn, maar door Covid is dat niet doorgegaan. Nu is de laatste plaats in Pennsylvania in de winter. De recente gezamenlijke speciale expo voor haar bij Readytex was ‘Alakondre wi tru fesi’.

Kit-Ling Tjon Pian Gi haar carrière

Kit-Ling Tjon Pian Gi heeft Beeldende Kunst en Kunsteducatie in Suriname en Nederland (1972 – 1979) gestudeerd. Ze begon haar carrière als kunstdocente en lecturer, maar werd in 1988 fulltime beeldend kunstenaar, met de nadruk op schilderen en tekenen en is sinds 1996 betrokken bij multidisciplinaire kunstprojecten. In 2005 voegde ze videofilm en video-installatie toe als een medium voor haar werk. Van 1998 tot 2017 was Kit-Ling secretaris van de FVAS (Federatie voor Beeldende Kunstenaars in Suriname). Terugkerende thema’s in haar werk zijn de natuur, zowel in haar fysieke als in haar spirituele vorm, de verschillende culturen van Suriname en vrouwen, in het bijzonder de kracht van vrouwen.

Kit-Ling richtte zich ook enige tijd op het creëren van een fusie tussen beeldende kunst en de kunst van het woord, wat resulteerde in de publicatie van de boeken: ‘The Strength of Women’ (2009), en ‘Short Stories’, een bundel gedichten (2012). Zij exposeert tot heden op nationaal en internationaal niveau. 

(Khoesiaal P.) 

error: Kopiëren mag niet!