243 militairen Nationaal Leger bevorderd tot naast hogere rang

Defensie loopt enorme achterstand in

243 militairen van het Surinaams Nationaal Leger zijn woensdag  bevorderd naar een naast hogere rang. Minister Krishna Mathoera van Defensie stond bij een plechtigheid in de Memre Buku Kazerne stil bij het het belang van het defensiepersoneel. Mensen staan centraal in elke organisatie, gaf de bewindsvrouw aan.

“Onze missie is om Suriname te beschermen. Iedereen verwacht groei en doorstromingen. Maar, daarvoor zijn er voorwaarden. Wat voor de een geldt, moet ook gelden voor de ander. U wordt beoordeelt op enkele criteria. Er mag geen enkel excuus zijn voor iets waarop met recht heeft.”

Achterstand inhalen

Op Defensie is een enorme achterstand in de bevorderingen van manschappen van het Nationaal Leger en medewerkers. Het jaar 2021 is uitgetrokken om alle achterstanden in te lopen. “We hopen dat af te kunnen hebben, zodat we volgend jaar kunnen beginnen met het op tijd geven van bevorderingen”, zei minister Mathoera. Uit de groep van 243 militairen zijn 44 sergeanten bevorderd tot sergeant 1, 44 korporaals tot korporaal 1, 69 manschappen gaan van soldaat 1 naar korporaal en 86 soldaten naar soldaat 1. Naast deze groep militairen is een vrouw bevorderd tot onderofficier. Hiërarchisch zijn de rangen van hoog naar laag als volgt; Sergeant-majoor, Sergeant der 1e klasse, Sergeant, Korporaal der 1e klasse, Korporaal, Soldaat der 1e klasse en Soldaat. 

Minister Mathoera stelde dat het beleid van Defensie erop gericht is elke militair en elke medewerker die aanspraak maakt op een bevordering, gratificatie of een medaille die op tijd te geven. Zij vroeg de gevorderden om zich te blijven inzetten en het land te blijven dienen. 

Een mijlpaal

Waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Henri van Axeldongen, zei dat sinds de uitbraak van Covid-19 in Suriname in maart 2020 het Nationaal Leger geen bevorderingen op grote schaal heeft gehad. “Vandaag is de dag dat wij weer een aantal militairen kunnen bevorderen. Dat is voor ons een mijlpaal”, gaf de legerfunctionaris aan.

Er moeten volgens hem nog wat resterende bevorderingen plaatsvinden en hij is ervan overtuigd dat dit rond zal komen. Zowel kolonel Van Axeldongen als minister Mathoera vroeg de manschappen die nog niet bevorderd zijn om wat geduld.

“Dit is de eerste stap naar een naast hogere rang, maar niet het einde. Dit moet de motivatie zijn die je moet drijven om je als militair professioneler op te stellen”, richtte de waarnemend bevelhebber zich tot de gevorderden. Hij moedigde hen aan om zich te laten vaccineren, vanwege het feit dat het Nationaal Leger een dienstverlenende organisatie is.

error: Kopiëren mag niet!