EBS informeert lokale bestuurders Commewijne over LED-lampen project

Shamir Bakridi, project-coördinator Street Lighting Retrofit and Advanced Metering Infrastructure Project van de EBS, heeft maandag  aan de ressortraad- en districtsraadsleden van Commewijne in het districtscommissariaat van Commewijne informatie verstrekt over het vervangen van straatverlichting door LED-lampen, in bijzijn van districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab. In de eerste fase worden 8.500 LED-lampen in diverse gebieden van Paramaribo, Wanica en Commewijne geplaatst. 

Volgens Bakridi heeft de EBS financiering gekregen voor de aanschaf van de 60.000 LED-lampen. Bij het project wordt gezamenlijk met de districtscommissariaten gewerkt om via de regionale organen informatie over het project met de samenleving te delen. “Wij willen de districtsraads- en ressortraadsleden informeren wat de voornemens zijn van de EBS en dat zij de boodschap tot de eindgebruiker kunnen richten. Vooral in de buurten waar werkzaamheden verricht zullen worden, willen wij dat de bewoners ervan op de hoogte zijn van de activiteiten”, zei Bakridi.

Het bedrijf zorgt primair ervoor dat de straatverlichting verbeterd wordt voor de weggebruikers. De moderne LED-lampen gebruiken veel minder energie. Hierdoor kan het bedrijf besparen op het verbruik van stroom. Er komt meer vermogen beschikbaar dat als reserve aan de bestaande capaciteit toegevoegd kan worden. Daarnaast kan er bij een verminderde opwekking van stroom, minder uitgegeven worden aan onderhoud en brandstofverbruik. 

“De LED-lampen hebben niet alleen financiële voordelen, maar ook voor het milieu. Ze zijn milieuvriendelijker, we hoeven minder elektriciteit te consumeren, wat zich ook vertaalt in een verminderde uitstoot van CO2. Verder hebben deze lampen geen kwikdamp, wat de oude lampen wel hebben”, aldus de project-coördinator. 

Alle oude kwikdamplampen zullen vernietigd worden. Het streven is om eind oktober de eerste fase volledig af te ronden en gehoopt wordt dat de overige ladingen aan LED-lampen snel arriveren zodat de andere gebieden van het land aangedaan kunnen worden. Vanwege logistieke uitdagingen zijn de overige partijen lampen nog niet verscheept naar Suriname.

Momenteel bestaat het straatverlichtingsnetwerk van de EBS uit 64.000 lampen landelijk. Hieruit zijn 17.000 de witte high-pressure mercury lampen en 41.000 de gele high pressure sodium lampen.

error: Kopiëren mag niet!