Hij heeft het juist

Onlangs was president Chan Santokhi in Nederland voor een werkbezoek. Dit had hij opgedeeld in een tweedaagse werkbespreking met de demissionaire regering van Nederland en de Eerste en Tweede Kamer, ofwel het Nederlandse parlement. De overige dagen zijn er ontmoetingen geweest met de Surinaamse Nederlandse diaspora en heeft hij bezoeken afgelegd aan organisaties in Nederland. Die bezoeken hadden overigens veel meer weg van sightseeing bezoeken.

Hij was ook gast in het televisieprogramma College Tour voor een interview en studenten mochten vragen stellen aan de Surinaamse president. Van de reeks vragen is een vraag viraal gegaan en die vraag werd gesteld door de Surinaamse diaspora student Ferayed Hok.

Zijn vraag ging over de friends and family aanstellingen in de regering Santokhi-Brunswijk en de discussie over nepotisme. Deze diaspora student is de zoon van Jim Hok, oud-minister en huidig voorzitter van Surinaamse politieke partij PALU. Deze politieke organisatie zat in een coalitie met de NDP in de periode 2010-0215.

De vraag over de zogenoemde family and friends aanstellingen is al eerder gesteld in Suriname op een persconferentie, waar de president toen reeds een soortgelijk antwoord had gegeven. Maar, toen heeft niemand een punt gemaakt van de vraag, mogelijk omdat het van een Surinaamse journalist kwam die als veel minder wordt gezien dan de Nederlandse journalist.

 De ingebed underdogpositie blijft nog altijd bij velen hun inborst, dus van de “witte” man zijn land en televisieuitzending, die de meerwaarde van de vraag de wereld in heeft gestuurd.

De Surinaamse diaspora student Ferayed Hok werd daarna aangevallen door nietsnutten via social media die zelfs niet durven met hun eigen naam uit te komen. De veelgebruikte fake accounts werden ingezet.

De vraagstelling was een herhaling van die uit Suriname. Op zich was er niet mis met de vraag. De president heeft ook antwoord gegeven waarmee mensen het eens of oneens kunnen zijn.

Dat de social media fake nietsnutten die vader van de Surinaamse diaspora student in beeld hebben gebracht, is gebruikt als afleider van de correcte vraagstelling.

Het desbetreffend interview ging over de regering Santokhi-brunswijk en niet over de periode regering Bouterse-Ameerali.

Dus de vraag is daarom binnen een bepaald kader gesteld van het interview welke correct is geweest.

Overigens de vader Jim Hok is verantwoordelijk voor zijn eigen handelingen en daarom moeten die aangelegenheden aan Jim Hok zelf worden gesteld.

De fake social media nietsnutten maken gebruik gebruik van mensen met een zwakke geest die politiek en maatschappelijk zeer slecht onderricht zijn. Daarvan zijn er heel veel die denken interessant te doen, omdat ze internet hebben en ook wel eens georganiseerd worden aangestuurd door politieke partijen. Wat ze missen is kennis die ze niet kunnen kopen. Die zijn overal te vinden en niet perse alleen in Suriname. Dit soort technieken wordt overal ter wereld gehanteerd.

Kijk maar naar de internet beïnvloeding tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezing.

Belangrijk nu, daar de vraag twee keer aan de orde is gekomen zowel in Nederland als in Suriname, hoe de president en de vice president hiermee zullen omgaan.

Het is bekend dat deze functies middels compromissen in de politiek tot stand zijn gekomen. Iets wat niet voor het eerst gebeurt in de Surinaamse politiek, het is de politieke cultuur.

Doordat ons land een grote woon- als een dorpsgemeenschap is, is bijna iedereen wel een vriend of familie van elkaar.

Dit hoeft op zich niet erg te zijn, zolang men de juiste capaciteit heeft om het werk te doen.

Wat stoort is, dat er ook wel mensen worden geplaatst die niet deugen en geen enkel ontwikkelingsniveau hebben.

Gunst F.

error: Kopiëren mag niet!