Australië wijst Franse kritiek op onderzeeërdeal af

Australië is “openhartig, open en eerlijk” tegen Frankrijk geweest over de zorgen die het land had over de deal om Franse onderzeeërs te kopen, voordat het contract werd verscheurd. Dat zei de Australische minister Peter Dutton van Defensie zondag in gesprek met Sky News Australia.

Frankrijk beschuldigde de Verenigde Staten en Australië er zaterdag van te hebben gelogen over een inmiddels gebroken contract tussen Frankrijk en Australië. Volgens dat contract zou laatstgenoemde Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro kopen.

Australië besloot in plaats daarvan een nieuwe deal te sluiten met de VS en het Verenigd Koninkrijk: het veiligheidspact AUKUS. Als onderdeel van deze deal ontvangt het land een vloot Amerikaanse onderzeeërs met nucleaire aandrijving.

Dutton zei dat zijn regering altijd “openhartig, open en eerlijk” is geweest tegen Frankrijk over de zorgen die er waren over de deal. Die was te duur en liep jaren achter op schema. De minister zei de “Franse ontsteltenis” te begrijpen, maar benadrukte dat het onjuist is dat de zorgen over de deal niet zijn uitgesproken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian sprak zaterdag van een “ernstige crisis” tussen de bondgenoten. “Er is sprake van leugens, huichelarij, een grote inbreuk op het vertrouwen en minachting”, aldus de minister. “Dit kan niet tussen bondgenoten”. Le Drian noemde het VK bovendien “opportunistisch”, vanwege diens betrokkenheid bij de deal.

De Franse president Emmanuel Macron besloot vrijdag zijn ambassadeurs uit de VS en Australië terug te roepen.

error: Kopiëren mag niet!