Dansleraar, choreograaf Ramcharan over Kathak

Kathak is een Indiase klassieke dansstijl. De dansers dragen de enkelband, gunhgru’s. De klassieke dansstijl is volgens bronnen gebaseerd op het boek Natyasastra (200-100 voor Chr.) De dansleraar en choreograaf Anand Ramcharan vertelt het volgende in gesprek met Dagblad Suriname.

“Bij kathak gaat het om de feiten, hoeveel je hebt geoefend, hoeveel kennis je draagt over de dansstijl en op welke wijze, niveau jij een dans kunt presenteren. Kathak kent vier gharana’s: de dansstijl is overgedragen van de ene op de andere generatie. Wij doen aan één van de meest populaire, de Lucknow gharana. Het is altijd goed om over te nemen vanuit de gharana en op zijn best te presenteren waarbij het voetenwerk en het onderdeel dat jij presenteert zoveel als mogelijk overeenkomt met het originele. Eigen inbreng is toegestaan, maar men moet rekening houden dat het originele blijft. Ik tracht op mijn manier het originele aan mijn studenten te leren voor behoud van de dansstijl. Verder mag verklapt worden, dat er vol lof wordt gesproken over de manier waarop kathak door ons wordt uitgevoerd en behouden. Ook personen die ooit op dansles zaten en nu in de maatschappij op de werkvloer gaan, hebben vaak de impact van kathak besproken. Het is een feit dat het opdoen van de kennis een positief invloed heeft op alle gebieden en het maakt je zeker tot een beter persoon”, aldus Ramcharan. 

De dansleraar heeft een start gemaakt van zijn carrière aan het einde van de jaren ‘80 en begin ‘90. Ramcharan is zodoende al meer dan 30 jaren bezig met de dansstijl Kathak. Middels Kathak & Folkloristische dansschool Nrityanjali doet hij aan kennisoverdracht.

Daarnaast blijft hij de ontwikkelingen op het gebied van kathak volgen en onderhoud contact met zijn eigen dansleraren waaronder guru Urmila Sharma, zij heeft studenten in Allahabad, India. Daarnaast volgt hij  prominente dansers op YouTube en verwijst leerlingen ook wel ernaar om een content te bekijken. Behalve kathak tracht Ramcharan veel van de culturele zang en dansvormen die bestaan onder de hindoestanen te beoefenen. Het is de bedoeling dat die cultuur wordt behouden, niet alleen onder de doelgroep maar dat bijvoorbeeld Suriname op kaart wordt gezet.

Kathak & Folkloristische dansschool Nrityanjali heeft onder leiding van Anand Ramcharan tweemaal prachtige en onvergetelijke zang-, dans- en muziekvoorstellingen genaamd Hamare Sanskaar geet, lokgeet aur sohar” in theater Thalia achter de rug en verscheidene andere dans voorstellingen zowel nationaal als internationaal.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!