Reactie op artikel PALU

Na het artikel van PALU te hebben gelezen, kwamen de wijze woorden die Nelson Mandela eens sprak in me op: “Als iemand iets goeds doet, geef dan een compliment en als hij iets fout doet, biedt dan hulp aan.” Ik kon er niets positiefs en opbouwends in vinden dus een compliment kon ik niet geven. Wat ik wel proefde was, ‘ Als ik mijn gif vaak genoeg, lang genoeg en luid genoeg spui, dan zal het volk me gaan geloven.’ Dit was foute boel, dus besloot ik de fouten te herstellen.

Het is overduidelijk dat deze president het verschil maakt met de vorige regering.  Hij komt veel daadkrachtiger over, heeft duidelijk meer hart voor het landsbelang in plaats van eigenbelang na te jagen. De bewering dat hij zijn ogen heeft gesloten voor de werkelijkheid, is onwaar. Hij heeft zijn ogen geen moment gesloten voor de werkelijkheid, integendeel is hij de werkelijkheid met open ogen tegemoet getreden. En die werkelijkheid was een failliet land. Hij heeft niet zoals de vorige regering, onkundige vriendjes benoemd om ze aan een levenslang pensioen te helpen. Hij heeft direct een sterk team samengesteld en is die angstaanjagende werkelijkheid te lijf gegaan. Het gevolg is dat de een na de ander corruptieve handeling aan het licht kwam en nog steeds komt. Dit regeerteam is niet op de vlucht geslagen, maar probeert met man en macht die fouten te herstellen.

Iedereen die naar een interview luistert, interpreteert het op zijn eigen manier. Deze man concludeert uit het interview dat de president erop rekent dat hij geld van Nederland kan betrekken en dat hij bereid is om aan alle voorwaarden te voldoen. Met deze conclusie, schept hij een beeld van naïviteit en onderdanigheid. Dat is onjuist. Een wijs en intelligent persoon interpreteert dit heel anders. Nederland maakt deel uit van de Europese unie en daardoor wordt de mogelijkheid geschapen om meer landen met deals te kunnen benaderen. Bij de vorige regering, waren onze mogelijkheden beperkt omdat de president als veroordeelde crimineel maar een beperkt toegang had tot andere landen. De huidige president zal nooit zijn land en kostbare bronnen verkopen voor persoonlijk gewin. Hij zal wel proberen banden aan te knopen met vele landen en altijd zoveel mogelijk voordelen voor Suriname uit deals te halen. Dus niemand met een beetje gezond verstand zal deze zin ‘aan alle voorwaarden voldoen,’ letterlijk nemen.

Ook het verwijt dat de president Nederland schoonwast, is niet terecht. Hij probeert te herstellen wat de vorige president kapot heeft gemaakt. Omdat de vorige president veroordeeld was, heeft hij het volk betrokken bij zijn persoonlijke wrok en jarenlang haat gezaaid tegen Nederland. Deze president probeert die haat weg te halen. Hij weet dat er 350.000 Surinamers in Nederland wonen dus mag er geen haat zijn. Zodra Suriname in nood is, zijn het deze Surinamers in Nederland die hulp bieden door geld en dozen te sturen. Nu weer, kijk maar naar de lange rijen bij Suri Change en bij de cargo’s.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Nederland is nooit een blok aan ’t been geweest. Integendeel heeft Nederland, ondanks de negatieve houding van de vorige regering, altijd Suriname een helpende hand geboden zonder dwang of bemoeienis. Recent nog tijdens de Covid-pandemie. Toezicht houden op het geld van ontwikkelingshulp is heel normaal vooral in een corrupt land waar het geld altijd in eigen zak verdwijnt. Hulp bieden is nooit een teken van een blok aan het been zijn. Een verstandig mens die het beste met het land voor heeft, bijt niet in die helpende hand, maar accepteert die geboden hulp.                                                               

Het zijn vaak kinderen die bang zijn om fouten toe te geven en daarom proberen om de schuld in de schoenen van een ander te schuiven. Van een volwassene mogen we toch iets meer verantwoordelijk gedrag verwachten.                                  Onbegrijpelijk hoe hier het gedrag van Bouterse, de coup, vernieling van het land, brandstichtingen, binnenlandse oorlog enz. in de schoenen van Nederland worden geschoven. Al deze aantijgingen laten zien dat de man nog steeds weigert om verantwoordelijkheid te nemen.                                                                                   Suriname is jarenlang gebukt gegaan onder zware corruptie en dat heeft zijn ontwikkeling vertraagd. Door dit toe te geven, nemen we verantwoordelijkheid.  Door Bouterse zijn gang te laten gaan, hebben we indirect meegewerkt aan die puinhoop. Dat de ontwikkeling van Suriname nog steeds veel te wensen overlaat, is niet de schuld van Nederland maar van al die corrupte leiders die zich hebben verrijkt in plaats van het land op te bouwen. Sometimes we are taken into troubled waters not to drown, but to be cleansed. Wij Surinamers hebben, ondanks de veelvuldige duik into troubled waters, niets geleerd. Velen zoeken de stagnatie van de positieve ontwikkeling van het land nog steeds bij een ander in plaats van bij onszelf.

Elke handeling van de president verkeerd uitleggen en vooral negatief publiceren is triest omdat zo iemand perse alleen doemscenario’s wil zien. Hij blijft zich vastklampen aan,“Neks oen doe fout, de schuld ligt bij Nederland!” Hij blijft dus de missers uit het verleden met de mantel der liefde bedekken!’ Als hij dat blijft doen, komt hij op een gegeven moment zelf is zijn nakie te staan.                                  

Raadzaam is om te stoppen met het graven van een graf voor Santokhi. Probeer in te zien dat hij en zijn regeerteam het reddende zaad zijn dat momenteel wordt uitgezaaid.

Te`joe mek dede kiesi gi trawan, joe egie skin sa fin didon presie

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!