Personen in Suriname geboren, wereldwijd, mogen visumvrij reizen naar Suriname

President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag 11 september, op de laatste dag van zijn werkbezoek aan Nederland, tijdens een diaspora-receptie in de Lourdes Kerk in Den Haag bekendgemaakt, dat met ingang van 1 oktober alle personen die geboren zijn in Suriname, maar in een ander land verblijven, met hun kinderen visumvrij mogen reizen naar Suriname.

Voor alle andere personen zal er een versoepeld beleid uitgevoerd worden zonder barrières en bureaucratie.

Zakenvisum voor iedereen die zaken wil doen in Suriname

Volgens Santokhi zullen sommige categorie reizigers de gelegenheid krijgen om een toeristenkaart te betalen. “Dit geldt niet alleen voor personen geboren in Suriname, die in Nederland verblijven, het geldt voor alle Surinamers ongeacht waar je verblijft ter wereld”, sprak de president. Naast visumvrij reizen voor de diaspora-gemeenschap, zal de regering een business visum introduceren voor ondernemers. “Het is een zakenvisum voor iedereen die zaken wil doen in Suriname. Zij krijgen een visum dat vijf jaar geldig is. Dat is voor mensen die niet in aanmerking komen voor soepele voorzieningen”, zei Santokhi.

Voor de versoepelde visum regeling wordt de Nationaliteitswet aangepast. “Wij hebben in ieder geval in Suriname als regering het besluit al genomen dat we de Nationaliteitswet gaan aanpassen. Die aanpassing van de wetgeving is goedgekeurd door de regering en het is nu naar de Staatsraad voor advies. En wat zegt die gewijzigde Nationaliteitswet? Elke persoon die niet de Surinaamse nationaliteit heeft en in nationaal belang ingezet zal worden in Suriname, zal van rechtswege de Surinaamse nationaliteit krijgen en je verliest je originele nationaliteit niet”, verduidelijkte de president.

Op de vraag hoe de toekomst van Suriname eruit zal zien na het bezoek van het staatshoofd aan Nederland, zei president Santokhi dat het duidelijk moet zijn dat de diasporagemeenschap een structurele samenwerking zal hebben met de Surinaamse gemeenschap. Dat blijkt volgens hem uit afspraken die gemaakt zijn met de Nederlandse overheid, dat de diaspora ingezet zal worden voor alle ontwikkelingssectoren.

“Er zal nu een coördinatie zijn door het Diaspora Instituut Nederland (DIN) om een goed gestructureerd diaspora beleid te ontwikkelen naar alle doelgroepen die bepaalde verwachtingen hebben, samen met het Diaspora Instituut Suriname (DIS).” De barrières die er nu zijn voor de diasporagemeenschap om optimaal ingezet te worden, tegen de achtergrond dat er vaak onzekerheden zijn om goede beslissingen te nemen, zullen volgens het staatshoofd weggewerkt worden.

error: Kopiëren mag niet!