Met vliegmaatschappijen alleen bereiken we nog geen duurzaam toerisme

De afgelopen dagen hebben we wat moet doorgaan als een hoogtepunt meegemaakt in de civil aviation sector in Suriname. We hebben de eerste vlucht gehad van American Airlines naar Suriname. American Airlines is een grote luchtvaartmaatschappij, KLM is een concurrent van deze maatschappij, maar de SLM speelt een aantal klassen lager.

Eerder hebben we in Suriname gehad de luchtvaartmaatschappij Copa. Welke impact Copa gehad heeft op de luchtvaartverbindingen voor Surinamers en welke impact Copa gehad heeft op het toerisme en de overige business in Suriname is onbekend. Hoe vaak Copa op Suriname vliegt is onbekend. Of Surinamers goedkoop in de regio meer zijn gaan reizen is onbekend, ook of het überhaupt mogelijk is. Het lijkt er niet op dat Surinamers door Copa relatief meer zijn gaan reizen, we hebben ook niet de indruk dat meer toeristen uit de minder traditionele gebieden Suriname aandoen.

Toeristen aantrekken heeft te maken met het toerismebeleid waarin alle stakeholders moeten participeren zoals toerismeorganisaties, vakantiebestemmingen, luchtvaartmaatschappijen, hotels en de ministeries van TCT en Bibis (visumbeleid).

Zwak en impotent toerismebeleid

We hebben een heel zwak en impotent toerismebeleid, waarvan het bewijs is het mislukken en uiteindelijk opdoeken van een cruciale stichting als Stichting Toerisme. We zien dat het TCT-ministerie niet opkomt voor het belang van toerisme. Dat zagen we bijvoorbeeld toen de plannen voor het opzetten van een moderne markt in Nickerie (ter vervanging van de broko pernasi markt die we nu hebben) onder vuur kwam te liggen. In zo een gebouw zou Stichting Toerisme of een Tourism Authority een kantoor moeten hebben waar allerlei kaarten en abonnementen en tickets kunnen worden gekocht.

Maar dan komen we op het punt van het vermogen van de Surinamer om zich toe te leggen op internationale toerisme. Het is inmiddels bekend dat binnenlandse toerisme voor de Suriname onbereikbaar is. Er zijn plekken waar een toegangskaart voor een dag vertoeven al gauw in de buurt van SRD 250 ligt. Overnachtingen zijn in USD en liggen in de orde van USD 70 naar boven. Een buitenlandse reis is per saldo goedkoper beoordeeld naar wat je voor in de plaats terugkrijgt.

De vraag rijst nu of het economisch feasible is voor American Airlines om 5 keer per week een vlucht uit te voeren op Suriname. Zullen er zoveel mensen als toeristen komen naar Suriname? Maar bovenal, zullen Surinamers zoveel in staat zijn om te reizen naar de USA? Neem nu een ticketprijs waarop de mensen razend enthousiast hebben gereageerd. Een retour New York kost afgerond USD 400 oftewel SRD 9.600. Een gemiddeld loon in Suriname is in de orde van SRD 3.000 netto per maand. Met dat loon wordt bijna geen geld gespaard, dat is hooguit enkele honderden SRD per maand. Al het geld gaat op aan de consumptie van het gezin. Wanneer spaar je dan zo een ticket bij elkaar?

Voordat we juichen dat American Airlines hier is moeten we nagaan hoe het Copa vergaan is. Want als Copa niet veel heeft veranderd, dan zal American Airlines ook net veel impact hebben, tenzij de prijzen gaan richting USD 200 per vlucht (retour) en dat zijn in principe belachelijke bedragen. Maar het zijn hoge bedragen omdat het minimumloon is Suriname behoorlijk laag is. Uitgaande van een dag van 8 uur komen we op een dagloon van SRD 67 oftewel USD 3,2 per dag. Wereldwijd worden om armoede te peilen grenzen gebruikt van USD 2 per dag. We zitten dus niet ver van de armoedelimiet van USD 2 per dag.

American Airlines is een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. American Airlines beschikt thans over een vloot van circa 600 vliegtuigen en vliegt naar 157 bestemmingen in de Verenigde Staten. Buiten de Verenigde Staten vliegt American naar Canada, Zuid-Amerika, het Caraïbisch gebied, West-Europa, Japan en India. Op 10 december 2013 is American gefuseerd met US Airways. De combinatie gaat verder onder de naam American.

Copa Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van Panama. Het is de grootste Panamese luchtvaartmaatschappij met vluchten op Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben. De onderneming heeft ook een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij, deze is bekend onder de naam Copa Airlines Colombia. De vloot van Copa Airlines bestaat uit 88 vliegtuigen met 81 destinaties. Qua destinaties is American Airlines dus 2 maal groter dan Copa en qua de vloot (het aantal vliegtuigen) 11 maal groter. American Airlines spreekt misschien meer aan tot het publiek en dat kan komen vanwege de focus op Amerika en andere westerse landen.

In elk geval lijkt het logisch dat zolang we in het land niet meer koopkracht hebben, luchtvaartmaatschappijen niets eraan zullen hebben om naar het land te komen. Dat is alleen anders als we massaal toeristen naar Suriname kunnen aantrekken en dat lijkt moeilijk vanwege zwak ontwikkelde of niet bestaande toerisme-instituten en een zwak ontwikkelde sector.    

error: Kopiëren mag niet!