Luchtmacht Brazilië schiet vliegtuigje met cocaïne aan boord uit de lucht

De Braziliaanse luchtmacht, Força Aérea Brasileira (FAB), heeft dinsdag 7 september omstreeks zeven uur in de avond lokale tijd in het noorden van staat Mato Grosso een klein vliegtuig onderschept dat zonder toestemming het Braziliaanse luchtruim was binnengekomen, zo bericht de FAB op haar website. 

Het toestel was vanuit Bolivia het Braziliaanse luchtruim binnen gevolgen en zou volgens onbevestigde berichten afkomstig zijn geweest uit Suriname. De luchtmacht schoot het vliegtuigje uit de lucht waarna aan boord bijna 300 kilo cocaïne werd aangetroffen.

De A-29 Super Tucano luchtverdedigingsvliegtuigen van het 3rd/3rd GAV (Arrow Squadron) en 2nd/3rd GAV (Grifo Squadron) squadrons, en het E-99 radarvliegtuig van het 2nd/6th GAV (Guardian Squadron) werden gebruikt om het vliegtuig te volgen en te onderscheppen. De piloten volgden het toestel in het Braziliaanse luchtruim en ondervroegen de piloot van het vliegtuig, maar er kwam geen reactie. Op dat moment werd het vliegtuig als verdacht geclassificeerd.

Vervolgens bevalen de FAB-piloten een routewijziging en een verplichte landing op een daartoe aangewezen vliegveld, maar de piloot van het onderschepte vliegtuig gehoorzaamde niet. Het was toen noodzakelijk, aldus de FAB, dat de luchtverdediging een waarschuwingsschot afvuurde. Maar, ook daarop werd niet gereageerd en vervolgens werd het toestel door Brazilië als vijandig beschouwd en werden schietprocedures voor detentie uitgevoerd.

Na de afvuren van een zogenoemd arrestatieschot maakte het vliegtuig, dat geen vliegplan had en het Braziliaanse luchtruim binnenkwam via de Boliviaanse grens, een noodlanding in het noorden van de staat Mato Grosso. Vanaf dat moment nam de Federale Politie het over.

De piloot ontsnapte voor de komst van de politie en in het vliegtuigje, een Cessna type 182P, werd meer dan 296 kilo cocaïnehydrochloride aangetroffen.

(Bron foto’s: Força Aérea Brasileira, FAB)

PK

error: Kopiëren mag niet!