Diaspora Instituut Nederland in Amsterdam geproclameerd

Het Diaspora Instituut Nederland (DIN) is zaterdag 11 september geproclameerd in het gebouw van Ons Suriname te Amsterdam. Het Diaspora Instituut, dat geleid wordt door Kathleen Ferrier, is maanden bezig geweest met de opzet van dit instituut.

“We gaan dit prachtige rijke land opbouwen met 1 miljoen inwoners, waar ter wereld je ook bent, we hebben je nodig”, woorden van Chandrikapersad Santokhi toen hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen in 2020, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

De lancering van het Diaspora Instituut Suriname vond al op 18 november vorig jaar plaats in Hotel Torarica. President Chandrikapersad Santokhi sprak toen van een heugelijk moment in de geschiedenis van de Surinaamse diaspora. Op 31 augustus was er een presentatie op het Kabinet van de President waar de stand van zaken over de processen betrekking hebbende op de opzet van de organisatiestructuur van het instituut.

De voorzitster van het DIN gaf zaterdag in haar toespraak aan, dat er hele goede banden opgebouwd zijn met de counterpart in Suriname, Diaspora Instituut Suriname, DIS. Vanuit die samenwerking is overeengekomen een pilotproject samen te beginnen. Het eerste project dat van start zal gaan is het zogeheten PPP-project. Dit pakkettenproject onderscheidt zich van de andere pakketten projecten in die zin, dat de pakketten zullen bestaan uit uitsluitend goederen die vervaardigd en geproduceerd zijn in Suriname. Ze zijn via een distributiesysteem effectief en snel te brengen naar behoeftigen.

Minister Albert Ramdin, van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, die ook een kort woord richtte tot de aanwezigen, gaf aan dat de president de inspiratie is geweest om de diaspora te zien als een bron, en wel de vierde ontwikkelingsbron. De minister gaf verder aan, dat het DIS binnenkort in een gerenoveerd gebouw gehuisvest zal worden, voorzien van alle benodigdheden. Dit zal gebeuren zodra de president terugreist naar Suriname.

President Chandrikapersad Santokhi zei in zijn toespraak, dat de betrokkenheid van diaspora bijzonder belangrijk is als je het land duurzaam wil ontwikkelen. Alle human resources zijn belangrijk en dat zijn ongeveer 1 miljoen inwoners. Het staatshoofd gaf verder aan, dat er een inhaalslag gemaakt moet worden, 10 jaar stilstaan is doorbroken geworden. In een periode van vijf dagen is een aantal samenwerkingen gerealiseerd op alle niveaus. “Iedereen moet betrokken worden. Nobody and no organization should be left behind”, aldus de president tijdens de proclamatie van het DIN.

error: Kopiëren mag niet!