Del Castilho over bezoek president aan Nederland: “Geen nieuwe beleidsgebieden, wel goed signaal”

Het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland is een herbevestiging dat beide landen weer openstaan voor dialoog op het hoogste niveau. “De vriendschap tussen de volken is nooit gestopt en is altijd doorgegaan”, laat Angelic Del Castilho, voorzitter van DA’91, weten.

Op regeringsniveau was er de afgelopen 10 jaar sprake van bekoeling van de relatie. De landen staan weer open voor elkaar op het hoogste niveau. Zo noemt zij de samenwerking op justitieel vlak, die altijd is doorgegaan en de ondersteuning die Suriname reeds ondervond op het gebied van de bestrijding van Covid-19. Het huidig bezoek heeft volgens Del Castilho nog geen nieuwe zaken voortgebracht. “Er is gesproken over nieuwe beleidsgebieden maar deze zijn nog niet geformaliseerd.” 

Geen geschenk

Zij noemt het visumvrij reizen, dat geen geschenk van Nederland aan Suriname zal zijn, aangezien dit een beslissing is van de Europese Unie. “Het zou proactief zijn geweest wanneer Suriname beseft dat dit niet alleen op het bord van Nederland ligt, maar dat wij ook zelf initiatief moeten ondernemen binnen de EU, waar onder meer België en Duitsland zitting in hebben.” Ook met die landen zal Suriname moeten lobbyen, bepleit De Castilho. Dit zou geen nieuwigheid moeten zijn gezien de internationale kennis die Suriname in huis heeft. 

Een ander punt waarop de politica wijst, is het besef dat zal moeten groeien dat Nederland geen honingpot is. Dit zou blijken uit het feit, dat er geen financiële toezeggingen zijn gedaan door Nederland. “In het raamverdrag zal worden gekeken naar de overgebleven middelen maar verder is er geen geld toegezegd”, verduidelijkt Del Castilho. 

Dat er wenselijkheden zijn geuit noemt zij mooi om te horen. Deze zijn gedaan over de samenwerkingen op verschillende gebieden zoals de agrarische sector en technologische gebieden. De kanttekening die de voorzitter van DA’91 plaatst is, dat nieuwe beleidsgebieden niet aan bod zijn gekomen. De inzet van minister Riad Nurmohamed om terug te keren naar zijn oude opleidingsgebieden en daar zijn netwerken inzet, ziet Del Castilho als positief. 

Zij haalt verder de uitspraak van demissionair premier van Nederland, Mark Rutte, aan ten aanzien van de relatie met de regering van Suriname. Rutte zei een goede verstandhouding te hebben met de president van Suriname waarbij de relatie met de vicepresident tot het uiterst zakelijke wordt beperkt. Voor Del Castilho duidt dit op een nadeel voor Suriname. “Want de regering functioneert als een geheel”, verklaart zij. 

Respect

“Nederland wil met het ontvangst van Santokhi aantonen dat het respect en waardering heeft voor de regering die wordt geleid door een persoon zonder strafblad.” Bovendien zou dit ook goed uitpakken naar de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Ten aanzien van de wens van velen, om de 19.5 miljoen euro terug te krijgen, heeft Del Castilho weinig goeds te zeggen. “Ik denk niet dat men zal komen aan de rechtspraak, wel is er nog altijd een restant uit het raamverdrag waar men naar zal kijken.” Zij vult aan, dat aan de dagelijkse problemen van de huisvrouw en huisman niets zal veranderen. “De documenten die zijn getekend zullen geen wezenlijk verschil in het leven van de mensen maken. Het gaat om een voortzetting van bepaalde samenwerkingen, wel heeft dit bezoek als positief signaal dat Suriname op het hoogste niveau de wereld in kan en met staatshoofden van gewicht van gedachten kan wisselen”, aldus Del Castilho.RB 

error: Kopiëren mag niet!