“De gedachte van m’n kind mag niet op een LBO-school is iets dat al 70 jaren ingeburgerd is”

Op woensdag 8 september werd een aanvang gemaakt met de inschrijvingen voor het negende leerjaar. Vrijdag 10 september zou de laatste dag zijn waarop ouders/verzorgers de inschrijving konden doen. Echter heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur donderdag 9 september meegedeeld, dat de inschrijvingen voor het negende leerjaar worden aangehouden worden, vanwege het hoge aantal Covid-19-besmettingen. 

Het is gebleken dat enkele ouders geen plek hebben kunnen vinden om hun kinderen in te schrijven, alhoewel ze van de buurt zijn. Dit is meestal elk jaar weer een probleem. Ouders worden genoodzaakt om hun kinderen op een school in te schrijven die ver van huis ligt.

Daniela Rosario, onderdirectrice Ontwikkelingsdienst bij het ministerie, zegt in een reactie tegen Dagblad Suriname, dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met de lijst van toevoer- en ontvangende scholen ouders zelf de ruimte probeert te bieden een school in hun omgeving te kiezen. “Echter is er in bepaalde gebieden gewoon onvoldoende capaciteit.” 

Ook hebben enkele ouders aangegeven dat ze in plaats van SRD 70, SRD 100 moeten betalen bij de inschrijving. Het extra bedrag zou bedoeld zijn voor administratiekosten. Ouders vragen zich af of dit wel mag. Rosario laat weten, dat het voor de openbare scholen absoluut niet mag, het bedrag dat betaald moet worden is SRD 70. “Echter, de bijzondere scholen vragen iets meer.”

Alhoewel het LBO en de MULO-school op één niveau zijn gesteld, is gebleken dat ouders hun kinderen toch eerder op een MULO-school inschrijven. Rosario zegt dat men denkt dat de MULO beter is dan het LBO, dus de gedachte van “m’n kind mag niet op een LBO school” is iets dat al langer dan 70 jaren is ingeburgerd. “Die gedachte gaat niet in 4 maanden weg. Maar, ouders hoeven niet te vrezen dat het leerprogamma anders zal zijn. De leerprogamma’s zijn op beide scholen identiek.”

Velen zijn de mening toegedaan, dat de inschrijvingen niet stop zijn gezet vanwege de toenemende Covid besmettingen, maar vanwege het feit dat er niet genoeg plek is om de leerlingen te accommoderen. Dat zou volgens hen komen door het nieuw systeem van doorstromen. Rosario geeft echter aan, dat het met de toenemende Covid-gevallen niet verantwoord is om zoveel mensen bij elkaar te brengen. “En daarop is de minister gewezen. Er is genoeg plek, maar zoals bekend is wil iedereen zijn kind op een MULO-school inschrijven, waardoor de LBO-scholen nu geen aanmeldingen hebben. Wat jammer is”, aldus Rosario.

SK

error: Kopiëren mag niet!