De burger vindt: “Hef de avondklok op”

“Waar is de rapportage die wetenschappelijk aantoont dat een avondklok helpt tegen Corona?”

De avondklok (ook lockdown genoemd) geldt al sinds maart vorig jaar. Soms worden de tijden wat aangepast, maar feit is dat burgers al ruim 1.5 jaar ’s avonds en ’s nachts aan huis gebonden zijn, omdat dat moet. Maar, tot de dag vandaag hebben de gezondheidsautoriteiten nooit duidelijk kunnen maken of die avondklok wel effectief is en bijdraagt aan de strijd tegen Covid-19. Suriname spant wereldwijd de kroon als het gaat om de duur van de avondklok. 

Wat vindt u, de burger?

Wordt het geen tijd dat deze draconische maatregel wordt opgeheven? Vindt u niet, dat burgers ’s avonds weer mogen ademen en op bijvoorbeeld familiebezoek mogen gaan, zonder dat ze om negen uur alweer thuis moeten zijn? Of vindt u daarentegen wellicht dat de avondklok zijn nut wel heeft bewezen?

Geef uw mening en visie over de avondklok, de zin of onzin ervan, het nut of de nutteloosheid ervan. Dagblad Suriname stelde deze vragen aan haar lezers en volgers op social media. Een willekeurige selectie uit de binnengekomen reacties is hieronder opgenomen.

Debby: “Verspillingen van deze regering, ondanks de avondklok toch een 4e golf. Dan gaat er toch iets mis ergens overdag. De regering heeft geen duidelijk plan voor Covid-19, ze doen maar iets. Een land zo lang in de nacht op slot doen is alleen maar achteruitgang vooral voor het toerisme.”

“De avondklok opheffen alleen zal het probleem niet oplossen”

Emile: “De avondklok opheffen alleen, zal het probleem niet oplossen. Covid werkt door in alle gelederen. Een combinatie van maatregelen is nodig: informatie, discipline, eenduidig beleid, economisch vangnet, ach, we kunnen nog wel even doorgaan. Doorslaggevend is zeker de huisvesting, immers wanneer mensen door de avondklok thuis zijn, in een te kleine woonruimte, is de kans op besmetting groter. Het alleen maar de verantwoordelijkheid bij de burger neerleggen zal de situatie niet veranderen.”

Lucky: “Opheffen is al genoeg, want ondanks avondklok zijn er dagelijks zoveel besmettingen, dus zomaar.”

Fryasti: “Het nut van de avondklok gedurende 1.5 jaar zie ik niet in. Elke burger moet zijn / haar verantwoordelijkheid kennen.”

“Bepaal zelf wat het beste voor je is”

Lila: “Avondklok rijmt niet met de vrijheidsbewegingen van de regeringsleiders. Heeft geen nut meer. Opheffen. Burgers eigen verantwoordelijkheid. Bepaal zelf wat het beste voor je is.”

Inaf: “Geen enkele verandering. Feesten worden gewoon gehouden. Elke dag zien we nieuwe flyers op Facebook dat er gefeest wordt op prive locaties. We onderschatten alles in dit land.”

Angela: “Nee, avondklok moet men niet opheffen, want nu zie je al hoe ze bij bepaalde winkels zonder mondkap zitten alcohol te drinken, zelfs overdag bij bepaalde winkels en de politie zegt niets. Er is een winkel op Alkmaar, mooie tent voor de deur van de winkel gemaakt en een bank gezet. Moet je zien hoe ze alcohol zitten te drinken. Maar, er mag toch geen voor je winkel zijn. Dus niet opheffen, anders gaan ze nog langer op straat blijven. Ik vind 9 uur ‘s avonds tot 5 uur ‘s ochtends goed.”

“Avondklok zorg voor meer geestelijke bijwerkingen”

Faizel: “Uiteindelijk gaat eigen verantwoordelijk gelden. Ik zie persoonlijk geen nut in die avondklok. Het zou eventueel kunnen helpen, maar aan de andere kant geeft het meer geestelijke bijwerkingen.”

“Is het virus in de avond effectiever of agressiever?”

Graciel: “Ik vraag me af, of het virus in de avond effectiever of agressiever is? Ondanks de avondklok blijven de cijfers hetzelfde of nemen ze toe. Hef het op!!!”

Daryl: “Opheffen… Men moet iets gaan doen met de grenzen en luchtverkeer. Na fu dorosey kondre a siki ey kon ien sranan. Opo oen ai. Jullie weten bliksemsgoed dat Covid extra gevaarlijk is, maar toch laten jullie grenzen en luchtverkeer open. Oe tap a reize reize gedoe.”

Nawin: “Lockdown opheffen alleen voor gevaccineerden en controle opvoeren op niet gevaccineerden. Ook en er hogere boetes voor niet gevaccineerden komen, omdat ze niet willen meewerken aan de oplossing. Ook zorgt deze groep voor de meeste besmettingen. Deze groep mensen moet elke week geswapt worden en de kosten zelf betalen. Anderzijds verdient de overheid met de hogere boetes en de kosten van swab tests. Grenzen beter bewaken. De mensen moeten hun verantwoordelijkheden kennen. Dieven kennen de tijden van lockdown en weten dus precies hoelaat ze moeten inbreken of beroven. Lockdown moet gewoon opgeheven worden. Mensen gaan jullie vaccineren en bescherm elkaar. Ik kan me even dan ook niet voorstellen, dat Covid-19/Corona weet wat jouw leeftijd is en hoelaat het is.”

‘Avondklok heeft nergens geholpen”

Bhartie: “Avondklok, lockdown et cetera, heeft nergens geholpen. Je kan zoveel doen, maar als jouw volk niet bewust is en onverantwoord bezig is gaat niets helpen.”

Fania: “Opheffen, een ieder moet zijn of haar verantwoordelijkheid kennen.”

Maula: “Ik zie geen enkele veranderingen hoor. Het blijft hetzelfde, liever gewoon geen avondklok.”

Ronald: “Kunt u mij vertellen waar de rapportage ligt die wetenschappelijk aantoont dat een avondklok helpt tegen Corona ? Wat een uniek simplistisch passief volkje in Suriname, die alles slikt van de overheid en zich laat vernederen zonder kritische blik en onderbouwing Bijna nergens ter wereld laat een volk zich zonder enig onderzoek 1.5 jaar opsluiten. Dat zegt veel over het huidige gedaalde denkvermogen. Jammer.”

Yore: “Hoe helpt de avondklok? Ik vind dat het de situatie erger maakt, want je zet avondklok nu en overdag kom je zoveel mensen tegen. Het wordt drukker in de stad vanwege de avondklok, dus als je scherpt kijkt, zie je dat door de avondklok meer mensen worden besmet. Want een ieder haast zich om zijn of haar ding te regelen, terwijl je gewoon in de avonduren je ding kon regelen. Bijvoorbeeld je familie bezoeken.”

Miriam: “Ik zou geen voorstander zijn van de afschaffing van de avondklok tijdens een vierde golf, maar ik plaats wel vraagtekens bij een continue beperking van de bewegingsvrijheid zoal die geldt. Ik woon in een zijstraat van de J. Mungrastraat en de pasjeshouders razen elke avond langs. Die, inclusief politici, genieten gewoon van het nachtleven dat echt nog wel plaats vindt. Names & Faces… Ik vind inderdaad dat het Covid team een en ander moet uitleggen met cijfers, inclusief aantal pashouders, effectiviteit, et cetera.”

Kailaash: “Het heeft geen enkel voordeel. Men heeft het erover dat de burgers ongehoorzaam zijn, maar de grenzen blijven gewoon open. Je kan vrij reizen en alle soorten varianten naar binnen brengen.”

Marian: “Opheffen. Heeft geen effect. Er komt geen verandering.”

Steven: “Avondklok is useless! You telling me that Covid-19 is not active from 6:00 to 21:00 but only active from 21:00 to 6:00.”

PK

error: Kopiëren mag niet!