Assembleelid Jordan vraagt aandacht voor gevaren erosie bij dorpen aan Marowijnerivier

Het Assembleelid Genevievre Jordan (ABOP) vraagt aandacht van de regering voor de gevaren van erosie voor dorpen gelegen aan de Marowijnerivier. Ze heeft vorige week zelf een spoed oriëntatie uitgevoerd bij een dorp aan de rivier, zo laat ze weten via haar Facebook-pagina.

Het Assembleelid wijst erop, dat minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken afgelopen week in de Franse havenstad Marseille nog een presentatie gehouden heeft tijdens een groots milieu congres van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) over ‘Nature Based Solutions en Case Study’s over Suriname’. Hij ging ook in op natuuraspecten in Suriname, Flood Management en Climate Change. Het project zal tussen 2022-2025 worden vervolgd, aldus Jordan, en hiervoor is een bedrag van drie miljoen euro aan fondsen vrijgemaakt door de Europese Unie (EU).

Jordan stelt, dat Nurmohamed zo snel mogelijk projecten zal moeten voorbereiden voor het binnenland. “Ook de mensen daar hebben recht op een menswaardig bestaan. Ik zal met een voorstel komen voor een dijk van tenminste 100 meter voor dit dorp. Bewoners van dit dorp staan machteloos tegenover de situatie. Hun dorp wordt vernietigd door erosie”, zo schrijft het ABOP-parlementslid.

Jordan: “En zo zijn er meerdere dorpen langs de Marowijnerivier die te kampen hebben met dit vraagstuk. Recent heeft China een bedrag van US$ 46.000 gedoneerd aan Suriname voor rampenbestrijding binnenland. We zullen pleiten om de middelen beschikbaar te stellen voor de dorpen langs de Marowijnerivier waar erosie plaatsvindt. Natuurvraagstukken binnenland zullen mijn aandacht hebben de komende periode.”

error: Kopiëren mag niet!