Zorgsysteem overbelast door vierde golf Covid-19-virus

Suriname zit midden in een ernstige vierde golf wat de verspreiding van het Covid-19-virus betreft, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname. De Delta-variant verspreidt zich razendsnel en het aantal besmettingen stijgt enorm. Hierdoor is het zorgsysteem overbelast geraakt. De enige manier om de overbelasting terug te dringen, is de vaccinatiegraad op te voeren. Tot deze conclusie komen de medische deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). Op een persconferentie donderdag 9 september hebben leden van het OMT de recente COVID-19-ontwikkelingen in Suriname met de samenleving gedeeld. 

Drs. Lycke Woittiez, internist en infectioloog, deelde mee dat de situatie momenteel niet goed te noemen is. “De derde golf was eigenlijk nog niet voorbij, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames bleven stijgen, en een vierde golf is alweer begonnen. Deze vierde golf is heftiger dan de vorige”, zei de deskundige.

Uit de door haar gepresenteerde cijfers blijkt, dat in de eerste week van september er ruim 397 ziekenhuisopnames geregistreerd zijn van mensen die zich ziek hebben aangemeld met Covid-19. “Dit heeft een enorme druk gelegd op de ziekenhuizen, de zorgmedewerkers en de weinige middelen die beschikbaar zijn om de zorg te garanderen”, stelde drs. Woittiez. 

Als deze trend zich blijft voortzetten, dan zullen de ziekenhuizen niet in staat zijn om de zorg aan te bieden.

Volgens internist-intensivist Bernardo Panka, tevens woordvoerder van het OMT, kunnen er de komende periode zelfs zeer grote problemen ontstaan, omdat de zorg gewoon niet aangeboden zal kunnen worden.

“Er is een tekort aan ziekenhuisbedden, medisch personeel en medicamenten”, zei Panka. Hij legde de nadruk op het vaccineren, wat hij de enige manier noemt om zich te wapenen tegen het virus. Er is nog maar een beperkte opnamecapaciteit in de ziekenhuizen.

De algemene reguliere Covid-zorg wordt voornamelijk geboden in het Regionaal Ziekenhuis Wanica en het ‘s Lands Hospitaal, terwijl de Intensive Care zorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en ’s Lands Hospitaal geschiedt.

error: Kopiëren mag niet!