President Santokhi bij Anton de Komlezing in Amsterdam onthaald door groepje demonstranten

Een groepje Surinaamse Nederlanders en communistische jongeren hebben vrijdagavond lokale Nederlandse tijd gedemonstreerd bij de Anton de Komlezing in het Instituut voor de Tropen in Amsterdam aan de Mauritskade. Daarmee hebben zij hun kritiek laten horen op het feit dat president Chandrikapersad Santokhi de lezing dit jaar uitspreekt. Volgens de demonstranten staat Santokhi voor alles waar verzetsstrijder De Kom tegen streed. Volgens een politiewoordvoerder ging het om een kleine groep demonstranten.

De keus voor Santokhi is niet zorgvuldig gemaakt, zo liet Khadir Anomoksie van de WID-beweging (‘woorden-intenties-daden’, opgericht uit ongenoegen over de verkiezing van Santokhi), de trekker van het protest, via Nederlandse media weten. “Santokhi pakt activisten op die kritiek hebben op zijn regering, hij bemoeit zich te veel met de rechterlijke macht en wie kritiek op hem heeft is zijn baan kwijt”, zo beweerde Anomoksie. Dat zijn volgens de activiste niet de waarden waar Anton de Kom voor stond.

Dat uitgerekend Santokhi de lezing mag houden is een provocatie van de landelijke krant Trouw en het Verzetsmuseum, zei coördinator Kofi Tawiah van Comité Boni, dat de demonstratie van de WID-beweging ondersteunde. Trouw en het Verzetsmuseum organiseerden de lezing gezamenlijk.

Volgens Tawiah is Santokhi een neokoloniaal bestuurder.

Ook de amper bekende Communistische Jongerenbeweging had zich van tevoren al kritisch geuit over de keus voor Santokhi als spreker. De beweging schreef een brief waarin uiteen werd gezet waarom de president een slechte keus zou zijn. De beweging stelt bijvoorbeeld  dat de partij van Santokhi, de VHP, in het verleden geen voorstander was van de Surinaamse onafhankelijkheid en dat die partij enkel voor Hindostaanse Surinamers zou zijn terwijl De Kom juist droomde van een verenigd Suriname.

Ondanks het luide protest kon Santokhi in alle rust zijn tekst voordragen.

Eerder op de dag had hij het Nationaal Hindustaans Immigratiemonument op het Hobbemaplein in Den Haag bezocht. Hij woonde een herdenkingsceremonie bij. Oud-wethouder Rabin Baldewsingh was gastheer tijdens de ceremoniële kranslegging bij het monument.

Het Nationaal Hindustaans Immigratiemonument bestaat uit twee bronzen panelen waarop de immigratiegeschiedenis van de Hindoestanen wordt uitgebeeld. Vlak bij het monument staat een standbeeld van Gandhi, die als inspirator voor veel Hindoestanen geldt. Het monument werd in 2004 onthuld door toenmalig minister van Justitie Rita Verdonk.

PK

error: Kopiëren mag niet!