In totaal 369.172 mensen gevaccineerd tegen Covid-19

Tot en met 8 september zijn in totaal 359.172 mensen gevaccineerd in Suriname, waarvan 209.000 een eerste prikje en een aantal van 150.015 een tweede prikje hebben genomen, waardoor ze volledig gevaccineerd zijn. Deze informatie werd donderdag 9 september gepresenteerd tijdens een persconferentie van het Outbreak Management Team (OMT), zo bericht de Communicatie Dienst Suriname. Maar, de beide prikjes-gegevens bij elkaar opgeteld geeft een ander aantal (359.015 en niet 359.172), dan het totaal aantal dat de CDS in haar persbericht noemt. Dat schept verwarring en het het is dan ook onduidelijk of de verstrekte aantal correct zijn.

Uit de keuze van de vier vaccins zijn meer dan 189.000 personen ingeënt met AstraZeneca, 480 personen zijn gevaccineerd met Moderna, 6.512 met Pfizer en 13.020 met Sinopharm. 

Drs. Lycke Woittiez, internist en infectioloog, zei dat sinds februari er slechts 2.200 meldingen van bijwerkingen zijn gedaan.

Uit de AEFI-monitoring, dat alle ongewenste gebeurtenissen na vaccinatie in kaart brengt, is komen vast te staan dat er enkele gevallen zijn geweest van mensen die flauwgevallen zijn na de vaccinatie, hoofdpijn en koorts kregen en of opgenomen moesten worden in het ziekenhuis na twee weken vaccinatie. Al deze personen zijn volledig hersteld.

Van alle Covid-19-overlijdensgevallen is 1 geval gerelateerd aan de vaccinatie, vanwege een zeldzame combinatie van lage bloedplaatjes en stollingen. Dit noemt drs. Woittiez zeldzaam.

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul riep de samenleving op om de maatregelen op te volgen en zich te laten vaccineren.

Het ministerie is bezig met het evalueren en herstructureren van de communicatie naar de samenleving toe. Directeur Sukul zegt dat er met de ziekenhuizen wordt gekeken hoe de huidige capaciteit vergroot kan worden om de zorg te blijven garanderen. “We doen ons uiterste best, en duidelijk is dat u ook uw best moet doen, omdat u als samenleving een belangrijke rol kan vervullen om de druk op de zorg te verminderen”, voegde de directeur eraan toe.

error: Kopiëren mag niet!