Bouterse tekent hoger beroep aan tegen vonnis van 20 jaar cel

Oud-president Desi Bouterse is zoals werd verwacht in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf in het geruchtmakende 8-decemberproces. Zijn advocaat Irwin Kanhai heeft op 3 september beroep aangetekend, zo heeft hij vrijdag 10 september tegenover het Nederlandse persbureau ANP bevestigd.

Bouterse kreeg van de Krijgsraad op 30 augustus weer 20 jaar celstraf opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

De oud-president was gedurende het jaren voortslepende proces nooit aanwezig bij zittingen en werd dan ook bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waarop de Krijgsraad zijn zaak dit jaar opnieuw in behandeling moest nemen. Hij kreeg daardoor de mogelijkheid in hoger beroep te gaan.

Wanneer het hoger beroep gaat worden behandeld is nog niet bekend. Het Hof van Justitie zal daarvoor een datum bepalen. 

Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden bijstaat, verwacht dat de hoger beroep-zaak eind 2021 of begin 2022 ter zitting komt. Essed spreekt tegenover het ANP de verwachting uit dat het Hof de zaak toch wel snel gaat behandelen, vanwege het groot maatschappelijk belang.

error: Kopiëren mag niet!