Who Let The Dogs Out

Een populair nummer van de Baha man uit het jaar 2015. Ik dacht direct hieraan toen ik hoorde dat we een underground groep hebben in ons land.

Een term die gebruikt werd door de gewezen president Desi Bouterse in een onlangs door hem gehouden persconferentie.

Underground werd in relatie gebracht met een wapendiefstal uit de wapenkamer bij de privé woning van Bouterse.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft toen een lijst van de gestolen buit prijsgegeven. Het ging in totaal om 46 wapens, waaronder twee raketwerpers, 25 kalasjnikovs en een mitrailleur. Daarnaast is er een lading munitie ontvreemd.

Bouterse gaf aan dat vermoedelijk zijn overleden kleinzoon Walter Bouterse met deze diefstal te maken heeft gehad, dat ook mogelijk geleid heeft tot zijn zelfmoord.

De gewezen president gaf ook aan dat deze wapen via-via, zonder maar ook duidelijkheid te geven, terecht zijn gekomen bij derden. Deze derden werden door hem geïdentificeerd als te zijn aan een underground groep.

Deze zouden de wapens via een liaison (een persoon die organisaties of groepen helpt samen te werken en informatie aan elkaar te verstrekken) terug willen geven aan de staat.

Dit soort termen als underground groepen die illegaal vuurwapens in hun bezit hebben kom je tegen in landen met een hoge criminaliteit die op mysterieuze manier werken al dan niet met tentakels binnen de staat.

Underground groepen of underground world worden international gedefinieerd als te zijn “mafia”( the Sicilian Mafia),

De Russische mafia , the Chinese Triads, the Hong Kong Triads, and the Japanese Yakuza.

In Zuid-Amerika kennen wij onder andere Barrio 18, ELN, Ex-FARC mafia, Gamechangers, Gulf Cartel, Jalisco Cartel, MS13, PCC. 

De Surinaamse underground volgens Bouterse moet zich mogelijk ervan bewust zijn, dat met zulke wapens in het bezit, er international alertheid wordt gegeven door alle organisaties die zware misdaad bestrijden in de wereld.

Ze willen een deal maken. Laat ons dan met rust. Dat haal ik uit het relaas van Bouterse. Ik verveel je niet en verveel ons niet.

Hoe ver het Openbaar Ministerie is met het onderzoek in onbekend. Maar ze krijgen naar vermoeden wel international steun bij deze zaak.

Het is wel treurig dat het ministerie van Defensie heeft gefaald door het niet ophalen van de wapens bij Bouterse.

Hij had als burger en als ex-president geen enkel recht om ze in zijn bezit te hebben.

Ex-president Venetiaan, die een goed voorbeeld is geweest, schuwde geweld en had zeker geen wapenkamer.

De staat zorgt genoeg binnen de protocollen voor de veiligheid, ook van gewezen presidenten.

Ook Bouterse heeft gefaald, door niet uit zichzelf er melding van de maken, ze terug te bezorgen zoals het een goed mens, burger betaamd.

Voor het overige heeft zijn persconferentie niets opgeleverd dan wat al niet bekend was.

Had er veel van met zijn underground verhaal, zijn aanhang van wat nog over is de indruk te geven… mie de ete ofwel ik ben er nog.

Dit zijn tekenen van wanhoop, proberen vast te houden aan zaken die niet meer te krijgen zijn.

Jerrel Vandegronden

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: