Minister Krishna Mathoera: “Bij de overdracht had niemand een woord gerept over wapens bij Bouterse”

“Als Bouterse het meent, moet hij de informatie delen met het OM”

“De aangifte was voor mij een surprise. Bij de overdracht had nog de ex-minister van Defensie, nog de bevelhebber van het Nationaal Leger een woord gerept over de wapens die in een speciaal wapendepot waren bij ex-president Desi Bouterse. Dus het was een verrassing”, aldus minister Krishnakoemarie Mathoera donderdag 2 september tijdens een persconferentie. “Als Bouterse het meent dat moet hij de informatie die hij heeft delen met het Openbaar Ministerie.” 

Intern onderzoek

Minister Mathoera heeft geaccentueerd, dat behalve het onafhankelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) er intern heel veel werk is verzet. “Wij hadden een werkgroep geïnstalleerd die inmiddels een uitgebreid rapport heeft gepresenteerd met alle wettelijke regels en procedures met betrekking tot leger wapens en attributen”, aldus de bewindsvrouw.

De leiding van het departement is na een veelomvattende discussie tot de conclusie gekomen, dat enkele aanpassingen noodzakelijk zijn binnen de huidige wetgeving. Er is een strenge inspectie geweest bij alle diensten en afdelingen waar er wapens zijn.

“Onderwereld wil wapens inleveren, maar geen actie vanuit Nationaal Leger”

Bouterse onthulde onlangs, dat zijn kleinzoon Walter Bouterse, die zelfmoord pleegde, samen met zijn comparanten wapens uit de wapenkamer in de woning van Bouterse had gestolen. De voormalige president stelde dat de onderwereld zich georganiseerd heeft en bereid is de gestolen wapens terug te geven. Deze wapens behoren het Nationaal Leger toe. Maar, vanuit de regering en het leger zijn er volgens hem geen stappen ondernomen. De onderwereld heeft besloten de wapens terug te geven, maar onder voorwaarden.”Men wil blijkbaar de wapens niet terug”, stelde Bouterse. Volgens hem worden er links en rechts mensen opgepakt. “Maar, het lijkt alsof zij willen doen overkomen alsof Bouterse of de NDP erbij betrokken is.” Bouterse stelde ook dat men in het ‘veld’ weet bij welke groep de wapens liggen.

error: Kopiëren mag niet!