Hoe staan jongeren tegenover vaccineren?

De redactie van Dagblad Suriname vroeg enkele jongeren hoe ze staan tegenover vaccineren. Rachel zegt, dat ze inmiddels volledig is gevaccineerd. “Ik ben gaan vaccineren om mezelf te beschermen en te voorkomen dat als ik besmet raakt, het niet fataal afloopt.”

Naomi is echter een andere mening toegedaan. “Wel eerlijk gezegd, ik ben nog tegen het vaccineren, want ik ken genoeg kennissen die overleden zijn daarna, sommige hebben nu bepaalde problemen die ze niet hadden. Mijn moeder kent ook heel veel dames die gevaccineerd zijn en die daarna last hebben van constant en veel vloeien of een onregelmatige menstruatie. Ik had vroeger al last daarvan dus wil het niet nemen.”

Naomi geeft verder aan dat een vaccin tenminste 5 jaren getest moet worden. “Ik ben niet bereid om als proefkonijn gebruikt te worden. Men zegt dat je moet vaccineren, maar juist degene die gevaccineerd zijn, zijn de grootste overdragers, want je weet niet of die gevaccineerden juist besmet zijn. Voorlopig ga ik mezelf niet laten vaccineren, en zou ik anderen eerlijk gezegd ook aanraden om eerst na te denken voordat ze doen.”

Waarom zouden jongeren zich moeten laten vaccineren?

De redactie van Dagblad Suriname heeft vooralsnog geen reactie op deze vraag kunnen krijgen van de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin.

Kinderarts van het UMC Utrecht, Patricia Bruijning-Verhagen zegt, dat er bij het vaccineren van jongeren meer ziektegevallen door corona worden voorkomen, dan dat er bijwerkingen optreden. “Allereerst beschermen we jongeren op deze manier tegen de zeldzame ernstige infecties. Vaccinatie kan daarnaast ook helpen om andere maatregelen die het virus indammen, overbodig te maken. Veel van deze maatregelen raken jongeren heel erg in hun welzijn. We noemen dat indirecte gezondheidsschade. Niet naar school of naar feestjes kunnen gaan, dat raakt tieners enorm. Juist om dat soort schade te voorkomen is vaccinatie een goed idee, want dan wordt de kans op nieuwe maatregelen veel kleiner. Vaccinatie kan ook bijdragen aan de groepsimmuniteit. Dat is belangrijk nu de besmettelijkere – van het coronavirus steeds meer rondgaat.”

SK

error: Kopiëren mag niet!