De vierde Covid-golf in perspectief

Het ministerie van Volksgezondheid was er zo’n twee weken geleden snel bij door bekend te maken, dat Suriname nu is getroffen door de vierde Covid-19 golf. Het feit dat gedurende een paar dagen het aantal dagelijkse Covid-besmettingen een licht stijgende trend vertoonde was kennelijk voldoende aanleiding voor Volksgezondheid om in zekere zin alarm te slaan. Vreemd, want het is inmiddels in de hele wereld bekend dat het aantal personen dat besmet raakt met het Covid-19 virus op en neer gaat. De ene week kan worden gesproken van een daling, een dalende trend, en een week later van een stijgende trend. Vierde golf?

Simplistisch

Maar, dat aantal dagelijkse besmettingen moet wel telkenmale worden afgezet tegen het aantal dagelijkse uitgevoerde testen. Het een houdt verband met het ander. Bij veel afgenomen testen ligt het voor de hand, dat het aantal geconstateerde besmettingen een parallelle trend vertoont. Aan de andere kant zijn er soms veel positief geteste personen in verhouding tot een gering aantal uitgevoerde testen. Dit lijkt uiteraard wat te simplistisch geredeneerd, maar de uitleg van het ministerie van Volksgezondheid over het intrede doen van een vierde golf lijkt net zo simplistisch.  Ja, er was een lichte stijging in het aantal Covid-opnames in ziekenhuizen, gevolgd door een afname en deze week weer een toename naar boven de 300 positief geteste personen, maar het aantal patiënten in een IUC is de afgelopen dagen daarentegen redelijk stabiel, zo rond de 10-15 personen, zeker geen zorgwekkende stijging en er is zeker geen dreiging van een tekort aan bedden.

Besmettingen gaan op en neer, op en neer

Nog geen week later vertoont het aantal dagelijkse besmettingen weer een sterk dalende trend. Is die vierde golf plotseling afgezwakt tot een klein onbeduidend golfje? Komt het ministerie van Volksgezondheid nu binnenkort met de mededeling, dat er feitelijk toch niet gesproken kan worden van een vierde golf en dat Suriname zich nog gewoon bevindt in de derde golf? Het zijn woorden, woorden om de vele niet-gevaccineerden wellicht toch op subtiele wijze over te halen alsnog een of ander spuitje te halen. Ja, de niet-gevaccineerden hebben nu zelfs de luxe om uit vier vaccins te kiezen. Hallelujah. 

Om de vierde golf in woord nog wat meer kracht en ernst bij te zetten, haalde Volksgezondheid voor het gemak de zo gevreesde Delta-variant aan. Deze variant waart nu ook rond in Suriname, maar onduidelijk is hoe ernstig de situatie is, hoeveel mensen inmiddels ziek zijn geworden door deze variant, die zijn oorsprong in India heeft. Toch zetten de gezondheidsautoriteiten de Delta-variant in, in verwoede pogingen, als argument om maar zoveel mogelijk mensen over te halen zich te laten vaccineren.

Verondersteld mag worden dat zo langzamerhand, na ruim anderhalf jaar Coronavirus in het land, iedereen toch wel tot een zeker niveau de ‘ins and outs’ van Covid-19 en de vaccins kent. Immers, media en social media in de wereld berichten er dagelijks uitgebreid over. Verondersteld mag dan ook toch worden, dat iedereen heel goed weet waarom hij of zij zich wel of niet laat vaccineren. Mensen die zich niet laten vaccineren zijn geen onverantwoordelijke mensen, laat staan ‘domme’ mensen.

Tegen elkaar uitgespeeld

De algehele wereldwijde aandacht voor het virus en vooral voor de vaccinatie-discussies neemt zo langzamerhand bizarre vormen en proporties aan. Groepen niet-gevaccineerde mensen dreigen volledig buiten de maatschappij geplaatst te worden, meer en meer worden die mensen neergezet als paria’s en als het risico voor de besmetting van anderen. Mensen krijgen problemen op hun werk en zelfs binnen de eigen omgeving, in hun kennissen- en familiekring. Voor- en tegenstanders van vaccineren worden tegen elkaar uitgespeeld. Het is de lont aan een kruitvat.

Niet-gevaccineerden even groot risico voor besmetting van anderen als gevaccineerden

Maar, niet-gevaccineerden die zich netjes houden aan de maatregelen en die overal waar ze gaan een mond-/neuskapje dragen, de 1.5 meter afstand netjes in acht nemen en ook nog eens hun handen regelmatig wassen vormen feitelijk voor niemand een gevaar. Daar bovenop zijn er steeds meer wetenschappers en andere deskundigen die aan de hand van onderzoeken, en dus met feiten onderbouwd, zeggen, dat ook gevaccineerden anderen kunnen besmetten. De hele discussie waarin voor- en tegenstanders van vaccineren tegen elkaar worden uitgespeeld wordt vervuild.

Het wordt tijd dat het vingerwijzen naar elkaar en terechtwijzen stopt en dat iedereen het fatsoen opbrengt om elkaar te respecteren en te accepteren. De niet-gevaccineerden accepteren en respecteren dat mensen zich tegen Covid-19 laten vaccineren, andersom zou dat ook zou moeten zijn. Immers, niet-gevaccineerden hebben hun eigen moverende redenen en gronden om toch maar niet dat spuitje te halen en zij zijn niet dat vermeende gevaar voor de gezondheid van anderen, integendeel. 

Geef de burgers hun vrijheid en ademruimte terug

Het is zijn clichés geworden: Covid gaat niet meer weg, we moeten leren leven met het nieuwe normaal. Wat zeker gaat bijdragen aan een nieuw plezierig en geaccepteerd normaal leven zou meer transparantie zijn, meer openheid, vanuit de gezondheidsautoriteiten. Geef de samenleving, geef de burgers hun vrijheid en ademruimte terug. Schaf de avondklok af, een paardenmiddel in de strijd tegen Covid, maar een middel dat zijn effectiviteit niet heeft bewezen, zelfs niet na ruim 1.5 jaar. Volksgezondheid heeft nimmer kunnen aantonen, aan de hand van besmetting cijfers en andere data, dat die gewraakte avondklok heeft geleid tot een daling van het aantal Covid-besmettingen. Neen. Die avondklok ofwel lockdown zorgt juist voor meer fysieke- en mentale gezondheidsproblemen in de samenleving dan het Covid-19 virus.

Farmaceutische bedrijven zijn de lachende derde

Tot slot, niet uit het oog mag worden verloren de positie en rol van farmaceutische bedrijven, de producenten van Covid-vaccins, een groep die garen spint bij de wereldwijde Corona-pandemie. Wereldwijd op de grote beurzen stijgen de aandelen van die bedrijven. Zo schoot op 9 november vorig jaar de Dow Jones bijna 2.000 punten omhoog toen de Amerikaanse farmaciereus Pfizer, gevestigd in New York, meldde dat zijn kandidaat vaccin tegen het Corona-virus een effectiviteit had van 90%. De koers van het aandeel Pfizer bereikte een nieuw jaarrecord. Aan het begin van dit jaar heeft Pfizer een verklaring vrijgegeven waarin staat, dat het verwacht dat het vaccin in 2021 15 miljard dollar aan omzet zal genereren. De opbrengst van het vaccin zal echter gedeeld worden met hun partner BioNTech. BioNTech is een Duits biotechbedrijf dat in Mainz is gevestigd. 

Het aandeel van het eveneens Amerikaanse bedrijf Moderna heeft het de afgelopen maanden ook goed gedaan, de koers is 630 procent gestegen sinds hun beursgang in december 2018, waarbij het grootste deel van die koersstijging tijdens de Covid-pandemie kwam. Hun race voor een Coronavirus vaccin heeft het bedrijf op de kaart gezet. Moderna kondigde zeer goede financiële resultaten aan voor het eerste kwartaal van 2021. Het was het eerste winstgevende kwartaal van Moderna ooit. De inkomsten bedroegen 1,9 miljard dollar. De inkomsten in dezelfde periode vorig jaar bedroegen ‘slechts’ 8 miljoen dollar bedroeg. Een stijging dus van 23.650 procent. Moderna verwacht dat haar Corona-vaccin alleen al in 2021 een enorme omzet van 19,2 miljard dollar zal genereren.

Het aandeel van het in New Jersey gevestigde Johnson & Johnson is dit jaar 9,6 procent gestegen. Het bedrijf telt zo’n 250 dochterbedrijven met activiteiten in 60 landen en producten die in meer dan 175 landen worden verkocht. Johnson & Johnson behaalde in het jaar 2019 een wereldwijde omzet van $ 82 miljard. Het Coronavirus vaccin van Johnson & Johnson haalde in het eerste kwartaal van dit jaar  slechts 100 miljoen dollar binnen. De goedkeuring voor het noodgebruik van het Covid-vaccin werd pas in februari gegeven. De omzet zal in 2021 naar verwachting rond de 90,6 miljard tot 91,6 miljard dollar liggen.

Toch wordt in alle Covid-discussies en mediaberichten voorbijgegaan aan de macht van de farmaceutische industrie die zoveel mogelijk vaccins wil verkopen en simpelweg profiteert van de Covid-pandemie…… 

PK

error: Kopiëren mag niet!