De persconferentie als boodschapper

Ik heb geluisterd naar de persconferentie van de heer Bouterse en het verliep zoals ik had verwacht, gewoon nietszeggend! Zoals we gewend zijn, komt er nooit waarheid uit zijn mond dus dit keer ook niet. Mijn petje af voor de journalisten want die hebben scherpe vragen gesteld. Het was frustrerend om te zien hoe de journalisten werden bespeeld en gemuilkorfd. Die stelden goede vragen maar moesten het antwoord voor lief nemen. Ze mochten niet in discussie gaan. Heel frustrerend!                                                                                        – Bouterse heeft voor de zoveelste keer laten merken dat hij lak heeft aan de rechtsstaat. Hij verscheen eerst niet op de zittingen, heeft daarna keer op keer met allerlei trucjes, de zitting vertraagd en is tenslotte niet verschenen op de uitspraak met ziekte als opgaaf van reden.  – De volgende dag was hij weer gezond en wel om op de persconferentie te verschijnen. Deze was bewust gepland, met het doel om zijn boodschap door te geven, zijn achterban te bewerken, zichzelf als superleider neer te zetten en deze regering te schofferen.                       – Eerst werd er gezalfd en geslijmd over de natuurgeneesmiddelen.    – Toen kreeg Nederland een veeg uit de pan. De regering werd verweten dat ze altijd onder de plak hebben gezeten van de ex-kolonisator.  – Hij sloeg zichzelf op de borst dat hij vele projecten had uitgevoerd. Hij vermeldde er echter niet bij dat de werknemers niet waren betaald en dat deze regering de schulden nu moet aflossen.  – Ook de machtswisseling werd neergezet als gehaaste, onverstandige pressie door de regering.’ Omdat deze regering haast had om het stokje over te nemen was er geen tijd voor een verstandig overleg, zoals het hoort.’                                                                          – Hij had het lef om woorden als verantwoordelijkheid dragen en samenbouwen in de mond te nemen en het gedrag van Hoefdraad te bagatelliseren.                                     – Toen hem de vraag werd gesteld of hij ergens spijt van had, had ik gehoopt dat hij zou zeggen ‘van de 8 decembermoorden.’ Hij had echter nergens spijt van.  Kortom die hele persconferentie was een aanfluiting.                                                                                                               – Toen hij aangaf dat de onderwereld wil onderhandelen over de wapens, concludeerde ik dat die hele wapendiefstal een in elkaar gezette scene moest zijn geweest. Hoe kan hij weten waar de wapens zijn en bij wie en dat de onderwereld wil onderhandelen? Heeft hij nog steeds contact met de onderwereld? Er is de laatste jaren steeds meer maffiagedrag in de Surinaamse samenleving geïntroduceerd en dit wordt van kwaad tot erger. De heer Bouterse schijnt het heel gewoon te vinden om met deze onderwereldfiguren te onderhandelen. Deze regering zal zich nooit verlagen tot dat niveau. Daar staat deze regering ver boven.                                                                                                    

Op een indirecte manier werd deze regering gewaarschuwd dat als ze weigeren om met de onderwereld te onderhandelen en aan hun voorwaarden te voldoen, dat dit op een gevecht zou kunnen uitdraaien. De manier waarop het werd gebracht, moest zijn achterban ervan overtuigen dat als er geweld zou uitbreken en het volk daarvan de dupe zou zijn, de schuld bij de regering zou liggen omdat deze weigert te onderhandelen over de gestolen wapens. “Jullie lopen mensen op te pakken in plaats van te onderhandelen.”                                                                                                                          

Het hele gedoe rond de gestolen wapens lijkt wel een opzettelijk voorbereid plan. Ik ben benieuwd wat de voorwaarden van de onderwereldfiguren zijn. Dit is maffiagedrag van de hoogste plank. Ik had nooit gedacht dit ooit in Suriname te zien. Fatsoen, waarden en normen zijn systematisch uit de samenleving verwijderd.

Bouterse moet kost wat kost zijn macht showen. Hij heeft de persconferentie daarvoor gebruikt. De regering werd indirect gechanteerd en bedreigd en het volk voor de zoveelste keer gemanipuleerd. Zijn werkwijze is, zelf niets doen maar de achterban opzwepen. We hoeven niet te hopen dat het volk hem zal doorzien. Er zullen altijd mensen zijn die hetgeen hij zegt voor zoete koek zullen slikken.                                                                                              

Hij verbeeldt zich nog steeds dat hij de grote strateeg is, die zich door middel van leugens en trucs uit elke penibele situatie weet te redden. Het kan hem niet schelen wie hij op zijn weg vernietigt, als hij zijn zin maar krijgt. Mensen die wapens en geweld nodig hebben om zich staande te houden en anderen te intimideren, zijn lafaards. Zonder wapens zijn ze niets. Lafheid is de meest verachtelijke karaktertrek van de mens, vooral omdat ze maar al te gemakkelijk gepaard gaat met leugens en laster.

Het hele land heeft in spanning gezeten in afwachting van de uitspraak in het 8 december strafproces. Iedereen verlangde naar het einde en rust. Na de uitspraak werd er opgelucht ademgehaald daar het rustig bleef. Het was een schijn rust. Echte rust komt niet door de afwezigheid van spanning, maar door de aanwezigheid van gerechtigheid. Er is recht geschied.                                                       De persconferentie liet zien dat Bouterse nog meer ijzers in het vuur heeft.                             

Beste mensen als Bouterse plannen wil maken om land en volk te vernietigen, kunnen we schouderophalend zeggen dat dat zijn keus, dus zijn probleem is. Echter als we hem de macht in handen leggen om land en volk voor de zoveelste keer te vernietigen, wordt dat ons probleem.                                                                                                                     Some people come in our life as blessings, others come in our life as lessons. Bouterse is in ons leven gekomen als een leerrijke les. Laten we deze les ter harte nemen!

“Suriname will not be destroyed by the man who does evil, but by those who watch him without doing anything.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!