Desi Bouterse: “Als ik me plotseling zo goed voel, zal ik hard nadenken over presidentschap”

“Onderwereld wil wapens inleveren, maar geen actie vanuit Nationaal Leger”

NDP-voorzitter en ex-president Desi Bouterse is dinsdag 31 augustus op een persconferentie bij zijn residentie uitgebreid ingegaan op de huidige situatie in het land en andere uiteenlopende zaken. De voorzitter van de grootste oppositiepartij maakte duidelijk, dat hij het bijzonder jammer vindt dat het volk het zwaar heeft. “Mensen komen nu een beetje rijst vragen. Het is pijnlijk. Dat zijn die dingen die belangrijk zijn voor me”, gaf Bouterse aan.

“Niet dat ik een gesprek had met de vicepresident of een half gesprek met president Chan Santokhi. Die mannen hadden haast, nu moeten zij het goed doen.”

Desgevraagd over zijn leeftijd stelde de NDP-voorzitter, dat zijn partij intern bezig is met een nieuw team. Bouterse zit er niet om te popelen. “Maar, als het volk wil. Als ik mij plotseling zo goed voel. Dan zal ik hard nadenken over het presidentschap”, stelde Bouterse. 

De voormalige legerleider en ex-dictator is onlangs opnieuw veroordeeld door de Surinaamse Krijgsraad tot 20 jaar celstraf voor medeplegen van moord op 15 personen op 8 december 1982. De Krijgsraad onder leiding van president Cynthia Valstein-Montnor kwam tot het wettige en overtuigend bewijs voor moord. Hiermee is het verstekvonnis door de Krijgsraad bevestigd. 

“Onderwereld wit wapens inleveren, maar geen actie vanuit leger”

Bouterse onthulde ook, dat zijn kleinzoon Walter Bouterse, die zelfmoord pleegde, samen met zijn comparanten wapens uit de wapenkamer in de woning van Bouterse heeft gestolen. De voormalige president stelde, dat de onderwereld zich georganiseerd heeft en bereid is de gestolen wapens terug te geven. Deze wapens behoren het Nationaal Leger toe. Maar, vanuit de regering en het Leger zijn er volgens hem geen stappen ondernomen. De onderwereld heeft besloten de wapens terug te geven, maar onder voorwaarden.”Men wil blijkbaar de wapens niet terug”, stelde Bouterse. Volgens hem worden er links, rechts mensen opgepakt. Maar het lijkt alsof zij het willen doen overkomen alsof Bouterse of de NDP betrokken is bij die wapendiefstalzaak. Bouterse stelde ook dat men in het ‘veld’ weet bij welke groep de wapens liggen.”

SAM

error: Kopiëren mag niet!