De toelating “underdog”

In Nederland wonen duizenden voormalige Surinamers die we heden ten dage noemen Surinamers in diaspora in Nederland. Zo als we hebben gezien is, dat sinds het dekolonisatieproces in eind jaren ‘60 en ‘70 vele burgers verhuisd zijn naar het land van de voormalige kolonisator.

In ons land is dat ook zo geweest.

Door de nieuwe verhouding zijn gezinnen, vrienden en families verdeeld over twee landen al dan niet in meerdere landen.

De meesten zijn verhuisd naar Nederland.

Hoewel ons land een twee staten landen relatie heeft is er ook een familierelatie. Deze laatste binding wordt beperkt door de manier van toelating naar elkaars grondgebied.

Ons land heeft het voor haar voormalige burgers in diaspora gemakkelijker gemaakt middels aanschaf van een zogenaamde toeristenkaart.

Deze vorm heeft jaren geduurd na het stopzetten van de omslachtige visumaanvraag.

Deze toelatings-vorm is opmerkelijk bewerkstelligd onder de regering van Desi Bouterse.

Opmerkelijk daar het juist Bouterse en politiek Nederland waren die niet door een (1) deur konden.

Deze gemakkelijke vorm zou je eerder verwachten van de meer naar Nederland georiënteerde politieke partijen in ons land.

Die hebben het juist laten liggen.

Wij in ons land (Suriname) moeten voor de toegang naar Nederland nog door de omslachtige weg van een visumaanvraag voor het betreden van het Nederlands grondgebied.

De voormalige kolonisator heeft de “baas” verhouding  heel hoog gehouden.

Covid-pandemie

Sinds de uitbraak van het Coronavirus over de gehele wereld hebben alle landen extra toelatingseisen ingesteld.

Deze zijn op basis van het besmettingsgevaar in het land en jn het land van waar je vandaan komt.

Deze aangescherpte toelating heeft nog geen vast protocol en verschilt steeds aan de hand van het besmettingsgevaar. Men heeft deze thans in codering uitgedrukt.

Ongelijkheids-beginsel

Ons land heeft voor personen uit Nederland die ons grondgebied willen betreden als voorwaarde dat deze gevaccineerd moeten zijn en een bewijs hiervan moeten overleggen.

Maar omgekeerd laat Nederland onze burgers niet toe op dezelfde voorwaarde. Surinamers moeten hiervoor toestemming vragen en de toelatings-vormen zijn zeer beperkt.

Echter stelt dezelfde staat Nederland, dat Nederlanders die in Suriname wonen wel op basis van repatriant het grondgebied Nederland mogen betreden.

Uiteraard moeten die ook gevaccineerd zijn.

Discriminatoire behandeling

De Nederlandse repatriant die samen met ons in Suriname woont loopt mogelijk op basis van haar nationaliteit geen besmettingsgevaar.

Wat deze discriminatoire behandeling zegt is simpel uitgelegd :

dat de Nederlander die mijn buurman is en omdat hij een Nederlands paspoort heeft geen besmettingsgevaar oploopt, alleen wij als Surinamers met een Surinaamse nationaliteit.

Een zekere B.B heeft het komisch uitgezet met de harde realiteit erin.

Dat ‘Suriname is een hoog risico gebied’ is een belachelijk argument en raakt kant noch wal.Want in Suriname woonachtige Nederlanders kunnen wel vrij reizen van Suriname naar Nederland, onder het mom van repatriant. Dus blijkbaar geldt het risico van overdracht alleen als je de Surinaamse nationaliteit hebt – Pfff

President Santokhi naar Nederland

Wij kunnen als land niet aan het beleid van Nederland komen vooral waar ze nu het punt van medisch gevaar aangrijpt.

President Santokhi zou het wel bespreekbaar moeten maken dat de behandeling die Nederlanders krijgen vanuit hetzelfde uitgangspunt veel rianter is.

Alleen maar op basis van een land met eigen respect en waarde zou hij op basis van het reciprociteitsbeginsel moeten hanteren.

 Als mensen iets positiefs ontvangen willen ze ook iets positiefs terugdoen. Het komt eigenlijk neer op: ”Voor wat, hoort wat”.)

Hoe klein en hoe arm een land ook moge zijn, een volk heeft altijd een eigen waarde waarin ze leeft.

Die eigen waarde geeft het recht op voortbestaan van een natie welke iedere regering moet beschermen..

Wij kijken uit hoe de president zich gaat opstellen in deze.

Gezien het nieuw leven van de burger blijkt nu, dat niet alleen een visum jouw de toelating verschaft, maar ook het “nieuwe” Covid vrije visum. De voorspellingen zijn dat Covid-19 jaren en mogelijk voor altijd zal blijven en de mensheid ermee moet leren leven.

Co Janssenszoon


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: