SLM CEO Paul de Haan: “De SLM kijkt vol goede moed naar de toekomst”

Al zicht op eigen toestel

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft maandag 30 augustus haar 59-jarig bestaan gevierd. SLM CEO Paul de Haan stelt tegenover Dagblad Suriname, dat de SLM  zelfstandig haar 59e jaardag viert en vol goede moed kijkt naar de toekomst.

Zicht op eigen toestel

Het bedrijf heeft de afgelopen tijd veel problemen gehad. Inmiddels is Paul de Haan al geruime tijd aangetrokken om het bedrijf weer op eigen benen te laten staan. De SLM is jarenlang structureel verlieslatend geweest. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij heeft inmiddels ook alle toestellen verloren. De verhuurders gingen zelf over tot het aan de ketting leggen van regionale toestellen van de SLM vanwege betalingsachterstanden. De SLM vliegt sindsdien met gehuurde toestellen.

CEO De Haan stelt desgevraagd, dat er al zicht is op wanneer de SLM weer kan beschikken over een eigen vliegtuig.

Over de stand van zaken rond het hotel Residence Inn geeft hij aan, dat het hotel open is en momenteel in gebruik is als quarantaine hotel. Voor wat betreft het mogelijk verpanden van SLM-gebouwen aan schuldeisers, daarover doet hij geen uitspraken. Over de stand van zaken rond het afvloeien van personeel geeft De Haan te kennen, dat dat al afgerond is. 

Uitdagingen en kansen 

In een communiqué stelt het bedrijf onder andere, dat deze dag een van bezinning is en in alle rust doorgebracht zal worden. “59 jaar is een bijzondere mijlpaal die niet altijd even makkelijk was en bereikt is met de instelling om altijd nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, uitdagingen aan te gaan,transparant en open te zijn in het samenwerken met andere partners.” De SLM stelde verder, dat “door de huidige CEO zijn er veel mooie ideeën die aan de hand van een uitgestippeld traject, te zijner tijd omgezet zullen worden in daden. We kunnen ook niet anders omdat de huidige ontwikkelingen in de luchtvaart ons bewust maken van uitdagingen en kansen die voor ons liggen en die moeten we omarmen. Als SLM zijn wij nog steeds gedreven en streven wij naar duurzame ontwikkeling, optimalisering en verbetering van onze dienstverlening aan klanten en passagiers. Dat wij nog overeind staan laat ons beseffen dat deze negenenveertigste verjaardag ons de kans biedt om met nog meer gedrevenheid te werken aan het behouden van dit voor ons mooi bedrijf”.

Geschiedenis

De SLM is een voorloper van de Surinaamse luchtvaartpioniers Ronald Kappel en Herman van Eyck. Op 22 augustus 1953 voerde hun Luchtvaartbedrijf Kappel-Van Eyck de eerste vlucht uit. Later werd het bedrijf de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. Op 7 januari 1955 begon de SLM een binnenlandse lijndienst tussen Paramaribo en Moengo met twee toestellen van het type Cessna 170B die kort daarvoor waren aangeschaft. Op 30 augustus 1962 werd de SLM een staatsbedrijf. Het logo van de SLM bestaat uit een gestileerde Sabaku. Op 2 november 1975 voerde de SLM haar eerste trans-Atlantische vlucht uit, in een van de KLM gehuurde DC8-63. Het toestel werd in de eigen bedrijfskleuren gespoten en 25 november gedoopt, naar de datum van de aanstaande Surinaamse onafhankelijkheid later die maand. 

Hoogtepunten en dieptepunt

In november 1983 huurde de SLM een McDonnell Douglas DC8-62 van het Amerikaanse Arrow Air en doopte deze kist aanvankelijk tot Fajalobi, maar na het behalen van de gouden Olympische medaille door de Surinaamse zwemmer Anthony Nesty in 1988 werd dit toestel naar hem vernoemd. Op 7 juni 1989 werd Suriname getroffen door de SLM-ramp, waarbij 176 inzittenden om het leven kwamen. Dat is de grootste vliegramp in de geschiedenis van het land. 

Voor de regionale routes werd van mei 1993 tot april 1997 een De Havilland DHC-8-311, een zogenaamde Dash 8-300, (N106AV) gebruikt door SLM. In 2004 werd een Boeing 747-306 van de KLM overgenomen die op 11 augustus 2004 omgedoopt werd tot Ronald Elwin Kappel en de Surinaamse registratie PZ-TCM kreeg. Dat toestel is tot nu toe het grootste geweest in de geschiedenis van de SLM. Eind 2009 werd deze 747 vervangen door een Airbus A340-311 met registratie PZ-TCP en als naam Palulu. Dit toestel is in 2015 vervangen door een nieuwere Airbus A340. Bij leasemaatschappij DAE Capital werd een Boeing 737-700 (PZ-TCS, genaamd District of Saramacca) besteld. De 737’s hebben tot voor kort de regionale routes uitgevoerd. Vanaf december 2019 werd een Boeing 777-200 geleased van Boeing Capital als opvolger van de Airbus A340-300. In december 2020 werd de eerste commerciële ETOPS vlucht uitgevoerd met de Boeing 777-200 (PZ-TCU, genaamd Bird Of The Green Paradise). Door weinig passagiersvluchten als gevolg van de Corona-crisis en mogelijk hoge onderhoudskosten werd de 777 in maart 2021 vroegtijdig teruggegeven aan Boeing Capital. Op 16 januari 2019 vertrok de eerste vlucht met volledig vrouwelijke crew in de Surinaamse luchtvaartgeschiedenis: vlucht PY631 van Paramaribo naar Oranjestad, Aruba. De Boeing 737-700 werd bestuurd door gezagvoerder Astrid Deira en eerste officier Sha’ira Zuiverloon. De purser was Jo-Ann Leysner, en zij werd bijgestaan door cabineleden Ifna Bernadin en Nancy Kasanngaloewar.

SAM

error: Kopiëren mag niet!