VERKIEZINGEN
Leider sociaaldemocratische peiling bij Duitse verkiezingen
DOOR DUNCAN MIL

Slechts enkele weken voordat de Duitse kiezers de opvolger van bondskanselier Angela Merkel bepalen, is haar centrumrechtse conservatieve CDU/CSU-blok in peilingen ingehaald door de centrumlinkse sociaal-democraten (SPD).

De SPD steeg twee procent punten vergeleken met een week geleden tot 23%. Tegelijkertijd zakten de Christen-Democratische Unie en hun Beierse zusterpartij, de Christelijk-Sociale Unie, een punt naar 22%. De Groenen zijn gedaald tot 18%, blijkt uit een Forsa-enquête voor RTL/NTV.

Wat het standpunt van de CDU/CSU compliceert, is dat aanhangers van de christen-democraten ernstige twijfels hebben over hun keuze van de kandidaat voor kanselier, Armin Laschet, de voorzitter van de CDU.

Laschets kijk cijfers zijn gedaald sinds hij vorige maand tijdens een bezoek aan een door overstromingen getroffen stad op camera werd betrapt op het lachen.

De steun voor Laschet viel in de Forsa-peiling, terwijl die steeg voor de kandidaat van de SPD, minister van Financiën Olaf Scholz.

Deutsche Presse-Agentur meldt ook dat uit een onderzoek van marktonderzoeks groep Civey bleek dat 70 procent van degenen die het CDU/CSU-blok steunen, de voorkeur geeft aan het vervangen van Laschet door CSU-leider Markus Soeder.

Uit de peilingen blijkt dat de enige mogelijke coalities drie partijen nodig hebben om samen te werken in plaats van de huidige twee, waarbij de pro-business Free Democratic Party (FDP) en de Groenen worden betrokken.

Bij een overwinning van Laschet zal de CDU/CSU waarschijnlijk een coalitieakkoord sluiten met de Groenen en de FDP – een alliantie van ‘Jamaica’, zo genoemd omdat de partijkleuren zwart, groen en geel overeenkomen met de vlag van het Caribische eiland.

Als de SPD echter de overhand heeft, zou Scholz een rood-geel-groene coalitie kunnen vormen met de FDP en de Groenen, bekend als de “verkeerslicht” -optie.

Duitsland gaat op 26 september naar de stembus

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: